4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

NIJZ s svojo držo sprožil dodatno zmedo: Obstaja možnost za prenos koronavirusa, a do prepovedi prodaje nezaščitenih pekovskih izdelkov še ni prišlo

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova, temeljito opere. Medtem ko je uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno, pa ni točnih podatkov o tveganju pri rokovanju/uživanju toplotno neobdelanih živil. Glede na to, da preventivni princip zahteva, da dokler ni dokazov, ravnamo preventivno, se poraja začudenje, kako je mogoče, da nekateri slovenski trgovci, kot sta Lidl in Hofer, kljub pomisleku številnih še naprej prodajajo pekovske izdelke v nepakirani embalaži. Očitno se imamo za to zahvaliti NIJZ, saj ta prodaje nepakiranih izdelkov zaenkrat še ni posebej prepovedal. 

 

Obstaja namreč velika nevarnost, da nekdo, ki si ni v zadostni meri dezinficiral rok, prime pekovski izdelek, ki ga ne namerava kupiti in s tem okuži pekovske izdelke. Ali pa, da se nekdo z zaščitnimi rokavicami, čeprav nošnja le teh ni več obvezna, dotakne tudi nakupovalnega vozička in nato s kontaminiranimi rokavicami okuži tudi pekovske izdelke, ki jih nato kupi in zaužije druga oseba.

Medtem ko so se pri Mercatorju in Sparu odločili, da takoj ob razglasitvi epidemije svoje pekovske izdelke na samopostrežnih mestih zaščitijo z embalažo, pri Lidlu in Hoferju še naprej vztrajajo pri praksi, da se pekovskih izdelkov ne zaščiti. Sicer oba trgovca svojim kupcem svetujeta uporabo zaščitnih rokavic pri rokovanju s pekovskimi izdelki, a mnogi pri tem opozarjajo na možnost higiensko spornega obnašanja posameznikov, ki bi se lahko poleg pekovskega izdelka, ki ga izberejo zase, dotikali s higiensko spornimi rokavicami tudi izdelkov, namenjenim drugim kupcem. Prav tako bi bilo lahko sporno, če si kdo od kupcev ne bi v zadostni meri dezinficiral rok.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine