10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Neverjetno: župan Aleksander Jevšek žrtvuje varnost Sobočanov za bodoči Kučanov mavzolej!

Nekoč glavnemu kriminalistu v državi dr. Aleksandru Jevšku je uspelo v 4. letih svojega županovanja središče Murske Sobote spremeniti v “NO-GO” cono, brez na novo s strani njega zaželenih ekonomskih užitkarjev. Čeprav te čaka že pripravljeno stanovanje na Lendavski 17 v Murski Soboti, novačenje ne poteka po planu. Milan Kučan, bivši šef komunistov, je tako vzel v pestovanje svoje dedne varovance in jim pokazal pot.

 

Preko svoje hčerke Ane Kučan in njene osebne prijateljice Darje Matjašec, se je lotil prenove središča Murske Sobote. Neporabljenega EU denarja je na pretek, pa tudi zanamcem je treba pustiti trajno sled. Prostor, kjer bo čez čas postavljen njegov doprsni kip (ploščad Martina Lutra), se je spremenil v brezosebno betonsko ploskev. Kot osrednji element prostora pa je po 70 letih znova zasvetil Lenin. Ta je bil ves čas nesramno tiho skrit na vrhu spomenika. Simbolika večnosti bo več kot očitna “Milan Kučan, stoji na ploščad Martina Lutra v senci Leninovega spomenika,” bo nekoč zapisano v turističem vodniku Murske Sobote. Po odstranitvi emblema s Stalinom je namreč leta 1956 (uradno 1948) na spomeniku zasvetil Lenin. Bojda nekaj manj krvoločen komunist od Josipa Visarionoviča. In če po čem, se bomo prvi mandat dr. Aleksandra Jevška zapomnili po kulturni inkarnaciji leninizma, trockizma in po stari jugoslovanski arhitekturni smeri – brutalizmu.

Večino stavb in objektov v tem slogu so na zahodu podrli v prejšnjem stoletju. Nepokvarjene (nepsevdoznanosti) humanistične študije vedo povedati, da se lahko izkrivljenost socialnega prostora kaže v eksternalijah, ki jih ni mogoče takoj povezati. Trditi, da “razvoj” in “investicije” v prijazno Soboto, kot jih imenuje dr. Aleksander Jevšek, povečujejo kriminal, se bodo zdele na prvi pogled neumne in najmanj v domeni po novem definiranega “sovražnega govora”. Pa vendar se dogaja prav to. Več je besed “prijazno” in “dobiva dušo” iz ust Jevška, bolj brutalno odmevna se dogajajo kriminalna dejanja.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine