-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Neverjetno: zunanji minister Cerar bi ustvarjal delovna mesta v Afriki

V Ljubljani se je danes začela osma mednarodna konferenca Dan Afrike, ki se letos osredotoča na razpravo o prihodnosti afriško-evropskih odnosov in sodelovanja ter o gospodarskih in naložbenih priložnosti v Afriki. V prvem delu današnjega dne konference so prevladovali pozivu k ustvarjanju ustreznih delovnih mest v Afriki.

 

Afrika trenutno beleži gospodarsko rast in je za razliko od Evrope celina mladih, ter je, kot so poudarili nekateri današnji razpravljavci, celina priložnosti. Kljub temu Afrika beleži visoko stopnjo brezposelnosti, predvsem med mladimi, zaradi česar bi se bilo treba, kot je bilo danes večkrat slišati na panelu o gospodarski preobrazbi, vključenosti in delovnih mestih ter vlogi evropsko-afriškega partnerstva, osredotočiti predvsem na ustvarjanje novih delovnih mest, ki bi zagotavljala primerni zaslužek, ter kvalitetno in vsem dostopno izobraževanje in zdravstveni sistem. Slišati je bilo tudi opozorilo, da mora izobraževanje slediti potrebam na trgu delovne sile.

Zunanji minister Miro Cerar se je v uvodnem govoru zavzel za okrepitev dialoga in obojestranskega sodelovanja, tako na evropski kot dvostranski ravni. Prav glede sodelovanja Slovenije s posameznimi afriškimi državami je Cerar omenil današnji podpis memoranduma o soglasju na področju gospodarskega sodelovanja med vladama Slovenije in Gane. MZZ je tudi pripravil petletni srednjeročni načrt sodelovanja Slovenije z državami Podsaharske Afrike na podlagi že obstoječega okvira, ki ga Slovenija dejavno uresničuje, je še dejal.

Zunanji minister Zelenortskih otokov Luis Filipe Lopes Tavares je udeležence konference med drugim spomnil, da Afrika za Evropo ni oddaljen svet, ampak gre za sosednjo celino. Zunanja ministrica Srednjeafriške republike Sylvie Baipo-Temon je med drugim menila, da je Afrika celina prihodnosti, kar bi morali izkoristiti obe strani, tako Afrika sama kot stara celina in posamezne evropske države, vključno s Slovenijo.

Namestnik ganske zunanje ministrice Mohammad Habibu Tijani se je med drugim zavzel za razvoj strateškega partnerstva med Afriko in Evropo ter poglobitev sodelovanja med Slovenijo in afriškimi državami.

Državna sekretarka na slovenskem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk je prav tako izpostavila pomen izobraževanja, ki je po njenih besedah kapital za prihodnost. Opozorila je, da si je treba prizadevati za vseživljenjsko učenje in izobraževanje ter socialne veščine.

Raziskovalec pravne fakultete mariborske univerze Marius Mensah, ki prihaja iz Benina, se je osredotočil predvsem na mlado delovno silo v Afriki in se zavzel, da bo treba najti rešitve, ki bodo dobre za vse prebivalce. V tem primeru Afriko po njegovih besedah čaka dobra prihodnost.

Ustanoviteljica in predsednica neprofitne družbe Vodilne ženske Afrike (LWA) Madelein Mkunu iz Južne Afrike se je zavzela za enakopravno partnerstvo med Evropo in Afriko, saj bo samo to Afriki, drugi največji celini sveta, po njeni oceni prineslo blaginjo in stabilnost.

Predstavnik Evropske komisije, vodja oddelka zasebni sektor, trgovina na generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj Antii Pekka Karhunen je zagotovil, da si želi Evropska komisija prispevati k razvoju Afrike in se zavzel za različne oblike enakovrednega zavezništva med obema celina.

Ob tem je omenil, da je v okviru Načrta za zunanje investicije (EIP) do leta 2020 za Afriko in sosednje evropske države na voljo 4,5 milijarde evrov, za obdobje od leta 2012 do 2017 pa je predlog za 62 milijard evrov. EU si pri tem prizadeva za delovanje na trajnostnem razvoju na več področjih, financiranje mikro, majhnih in srednjih podjetij ter vlaganje v izobraževanje. Pri slednjem ima po besedah Karhunena velik potencial prav evropski program Erasmus+.

Ustanoviteljica ustanove Revolt Media Africa ter sodelavka projekta Chatham House – Pogovori o skupni prihodnosti Martha Chilongoshi iz Zambije je prav tako izpostavila sodelovanje med Evropo in Afriko predvsem med mladimi, delovati pa je potrebno tudi na vključevanju mladih in še posebej žensk.

Prvi dan današnje konference je sicer razdeljena na dva dela. Drugi del je v znamenju gospodarskih in naložbenih priložnosti v Afriki. Udeleženci bodo v četrtek, drugi dan konference, na Brdu pri Lukovici obiskali slovensko Čebelarsko zvezo, izbrana podjetja in ustanove ter si ogledali Bled. Dvodnevno konferenco pa spremlja tudi bogat večdnevni kulturni program.

Mednarodno konferenco, katere pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, pripravlja ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z afriškim programom britanskega Chatham Housa in Evropske komisije. Pripravijo jo vsako leto pred dnevom ustanovitve Organizacije afriške enotnosti, 25. maja, ki se je pozneje preoblikovala v Afriško unijo.

V Afriki po ocenah danes živi skoraj 1,3 milijarde ljudi. 60 odstotkov prebivalcev Afrike, ki jih je 1,26 milijarde, je mlajših od 25 let. Hkrati je med brezposelnimi 60 odstotkov mladih. Do leta 2050 naj bi se število prebivalcev Afrike podvojilo na 2,5 milijarde, pri čemer bodo otroci in mladi predstavljali približno polovico celotnega prebivalstva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine