17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Neverjetno! Upravno sodišče v službi globoke države že drugič zadržalo imenovanje novih nadzornikov RTV!

Upravno sodišče je pred sejo nadzornega sveta RTV s sklepom ponovno ustavilo imenovanje novih nadzornikov RTV in sicer zaradi pritožbe starih nadzornikov, čeprav je vrhovno sodišče razveljavilo prvo odločitev in podalo navodila za zakonito ponovno odločanje. Odločitev zadrži odločitev do pravnomočne odločbe v upravnem sporu. Marsikdo v tej državi je sicer razočaran nad počasnim delom sodišč, zaradi česar tudi najbolj enostavni spori trajajo lahko tudi več let, toda ko gre za ohranjanje levih monopolov, sodišče ukrepa naravnost izjemno. Če seveda tako želi in če so v ozadju dovolj močni interesi, ki so v veliki meri odvisni od političnih.

Upravno sodišče v sestavi Damjan Gantar, Darinka Dekleva Marguč in Jasna Šegan je ponovno zadržalo sklep vlade, s katerim je ta 16. aprila  imenovala nove nadzornike RTV Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala, in predčasno razrešila stare nadzornike Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer.

S sklepom je Vrhovno sodišče razveljavilo to odločbo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, upoštevajoč spremembo in razvoj sodne prakse. Toda pozor, v ponovnem sojenju je upravno sodišče ponovno sledilo tožnikom, naj sodišče vladni sklep kot nezakonit odpravi ter zadrži pravne učinke do izdaje pravnomočne odločbe. In tako se je tudi zgodilo.

Ko gre za interese globoke države, sodišče ukrepa ekspresno

Pri tem zanimivo predvsem odločanje sodišča v prid starim nadzornikom. Po tistem, ko so bili 16. aprila imenovani novi nadzorniki RTV in je bil 29. julija sklicana seja nadzornega sveta, je upravno sodišče zadržalo razrešitev starih nadzornikov ravno na dan seje. S sklepom sodišča so bili seznanjeni tik pred sejo, zaradi česar te niso niti začeli, s tem pa so onemogočili pomembno razpravo. Na točkah dnevnega reda je bil finančni načrt za leto 2020, zaradi nesprejetja javni zavod RTV posluje po dvanajstinah.

VEČ O TEM TUKAJ. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine