-0.5 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Neverjetno sprenevedanje SMC – slednja s koalicijskimi partnerji zahteva razpravo v DZ glede pritiskov na medije, seveda samo »naše«!

SMC je s sopodpisi koalicijskih LMŠ, SAB in DeSUS vložila zahtevo za sklic skupne seje odborov DZ za zunanjo politiko in za kulturo, na kateri bodo razpravljali o pritiskih sosednjih držav na naše medije. Želijo, da politika enotno obsodi vmešavanje Madžarske v poročanje Mladine in domnevno vmešavanje Hrvaške preko posrednika na poročanje POP TV.

 

V zadnjih dneh namreč odmevajo domnevni poskusi vplivanja hrvaške vlade na POP TV, naj ne objavi zgodbe o prisluhih v arbitražnem postopku. Pred dnevi je odmeval protest madžarskega veleposlaništva pri zunanjem ministrstvu zaradi naslovnice v tedniku Mladina, na kateri je bil upodobljen madžarski premier Viktor Orban.

Kot je na današnji novinarski konferenci v DZ ugotavljal poslanec SMC Gregor Perič, sta oba dogodka skrajno resni opozorili, da “ne smemo in ne moremo dovoliti, da bi druge države vplivale na medijsko svobodo v Sloveniji”. Pritiski na medije s strani tujih držav in nespoštovanje sodnih odločb po njegovem mnenju dodatno obremenjujejo odnose med sosednjimi državami, tovrstna ravnanja pa tudi “negativno vplivajo na stabilnost širše regije in dajejo slab vzgled državam, ki bi se želele pridružiti EU”.

Spoštovanje prava in svoboda medijev sta med temeljnimi pogoji za doseganje evropskih standardov za članstvo v EU, je poudaril Perič in ocenil, da je zato odločen odziv naših oblasti več kot nujen. V torek je namreč zasedal Svet za nacionalno varnost, danes pa je komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb razpravljala o prisluhih v arbitražnem postopku ter o domnevnih poskusih vplivanja hrvaške vlade na POP TV, naj ne objavi zgodbe o tem.

Zagreb sicer poskus vplivanja na medije zanika, prav tako tudi vpletenost SOA v prisluhe leta 2015. Po Peričevih ocenah se je hrvaška vlada znašla v zadregi. “Verjamemo, da ni prijetno, a teh pojasnil ravno resno ne moremo jemati,” je dejal.

Po Peričevem mnenju je prav, da o tem govorijo tudi v DZ. “Pomembno je tudi, da sporočimo enotnost predstavnikov slovenskega političnega vrha, ki bo zelo jasen in nedvoumen signal vsem vladam v naši okolici, da v Sloveniji demokracijo in demokratične vrednote jemljemo zelo resno,” je dejal.

Tako predlaga sklep, da odbora za kulturo ter za zunanjo politiko obsodita vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja v Sloveniji v zvezi z naslovnico tednika Mladina in domnevno vmešavanje Hrvaške preko posrednika v novinarsko poročanje POP TV. Odbora naj, tako sledi iz sklepov, predlagata vladi, da sprejme ukrepe za zavarovanje pravice do svobode izražanja ter za ohranitev svobode in pluralnosti medijev v Sloveniji, “še posebej pred nedopustnim vmešavanjem, pritiski na svobodo in neodvisnost ter poskusi političnega nadzora medijev v Sloveniji s strani tujih držav”.

Odbora naj po predlogu sklepov tudi priporočita ministrstvu za zunanje zadeve, da zaradi uradnega protesta veleposlaništva Madžarske v Sloveniji na pogovor pokliče madžarsko veleposlanico v Sloveniji Edit Szilagyine Batorfi.

Jasno pa je, da gre pri zahtevi SMC za čisto sprenevedanje, saj smo že pisali o tem, da gre pri primerih Madžarske in Hrvaške za napihovanje balona z namenom, da se prikrijejo drugi grehi, denimo neodgovorno početje slovenskega arbitra Jerneja Sekolca. Prav tako gre pri skrbi za »medijsko svobodo« za povsem dvojna merila, saj je SMC hkrati podpirala napade premierja Marjana Šarca na tednik Demokracija in Nova24TV ter pritiske na oglaševalce.

Zadnje novice

Sorodne vsebine