14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Neverjetno sprenevedanje Mira Cerarja, ki očita SDS nezakonito financiranje, v resnici pa se je nezakonito financirala SMC

Na včerajšnjem soočenju na TV Slovenija je premier v odstopu ter prvak SMC Miro Cerar znova poskušal napasti predsednika SDS Janeza Janšo z očitki, da se SDS nezakonito financira.

 

Vendar bi moral Cerar, preden sploh lahko komu očita nezakonito financiranje, najprej pomesti pred svojim pragom. Računsko sodišče RS je namreč izvedlo revizijo financiranja SMC v letu 2014, torej v letu prejšnjih volitev in preverjalo skladnost poslovanja stranke z zakoni, ki urejajo financiranje političnih strank. V zvezi s tem je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom, ker je SMC poslovala v neskladju s podpisom v naslednjih primerih in sicer glede prispevkov pravne osebe in dveh tujih fizičnih oseb, saj teh prispevkov ni pravočasno nakazala v humanitarne namene, prav tako SMC ni razkrila vseh prispevkov fizičnih oseb, ki v skupnem znesku v letu 2014 presegajo višino povprečne bruto plače na delavca v RS po statističnih podatkih za leto prej. Računsko sodišče je SMC očitalo tudi, da je stroške volilne kampanje poravnala s transakcijskega računa za redno poslovanje, medtem ko je s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje.

Iz teh podatkov je torej jasno, da Miro Cerar nima nobene moralne pravice očitati SDS nezakonitega financiranja!

Zadnje novice

Sorodne vsebine