12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Neverjetno: Ob pomoči orožarskega kralja Ivana Kralja in dosedanjega radijskega mogotca Lea Oblaka se je medijski tajkun Martin Odlazek dokopal tudi do najbolj poslušanega radia v Sloveniji

Medijski klan družine Odlazek, ki ga vodi in obvladuje Martin Odlazek, se dodatno krepi. V družbo Infonet Media, ki zajema radijsko mrežo postaj, med katerimi je tudi najbolj poslušan radio v Sloveniji, Radio 1, in je v lasti dosedanjega mogotca radijskih valov Lea Oblaka, je po poročanju STA lastniško vstopila družba Salomon, ki je del Media24 in posredno v lasti Odlazka. Ob tej novici se zdi, da je Odlazek neustavljiv, kar pa ni nič nenavadnega glede na to, da mu pri financiranju pomaga nihče drug kot orožarski kralj Ivan Kralj, ki velja za enega najpremožnejših Slovencev. 

Medijska skupina Odlazka Media24 dnevno izdaja časopis Svet 24, športni dnevnik Ekipa SN in Salomonov oglasnik, v njeno zaledje pa spadajo tudi tednik Reporter, križanke, radijske postaje Aktual, Veseljak in Salomonter televizija Veseljak. Iz medijske hobotnice je razvidno, da Odlazek skupaj s svojimi otroki prek podjetja Eurofit, d.o.o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek in s po 8 odstotki še Domen Odlazek, Nejc Odlazek, Liza Odlazek, Maja Odlazek, Meta Odlazek, Tina Odlazek in Gašper Odlazek, neposredno lastniško obvladuje podjetja Dolenjski list, d.o.o., Salomon, d.o.o., RGL, d.o.o., Veseljak TV, d.o.o., Kočevski tisk, d.d., Media storitve, d.o.o., Studio D, d.o.o., Radio Kum, d.o.o., Lepenka, d.d., Agencija24, d.o.o., Svet24, d.o.o., Blue trade, d.o.o., in še bi lahko naštevali.

Okrepljena tudi regionalna prisotnost
Ker je hobotnica, v kateri ne manjka radiev, rumenih časnikov in različnih agencij, res razvejana, ne čudi, da je nedavno veliko pozornosti vzbudil prevzem Večera Revij v lasti tajkuna Uroša Hakla s strani Odlazka. S tem se je zadolženi Odlazek dokopal do revij Stop, Lady, Jana, Kih, Lisa, Nova, Naš dom, Obrazi, Sudoku in Lady križanke. Pred dvema mesecema je portal Siol poročal, da družba NT&RC, ki izdaja Novi tednik in Radio Celje, prehaja pod okrilje Media24, saj so v lastništvo vstopila podjetja, kot so Radio tednik Ptuj, Radio Krka, Svet 24 in SAP Servo. S tem je Media24, ki obvladuje Štajerski tednik in Dolenjski list, Radio Ptuj in Radio Krka, še okrepila regionalno prisotnost. Dogovor Oblaka in Odlazka o prodaji je Odlazkov položaj še dodatno okrepil, saj je del mreže Infonet poleg Radia 1 tudi Radio Antena.

Oblak se je po poročanju Siola kljub zanimanju lastnika Radia Center Marka Kolbla za nakup Infoneta odločil, da novi lastnik postane Odlazek, ki v svojih rokah že obvladuje serijo radijskih postaj, revij in časopisov. Tako imata Oblak in Odlazek v rokah radijski mreži, s katerima pokrivata glavne dele države, posledično pa s tem zbereta tudi glavnino iz naslova prihodka oglaševalcev. Nedvomno na ta način nastaja gromozanski velikan z veliko močjo. Sicer ni znano, zakaj se je Oblak sploh odločil za prodajo radijske mreže Infonet, na kateri je okrepljeno gradil več kot desetletje, po poročanju Siola pa obstaja več neuradnih razlag. Med drugim ugibajo, ali je Oblak zašel v finančno krizo, kar pa je le malo verjetno in preusmerjanje pozornosti stran od resnice. Bolj verjeten je scenarij, da se je z Odlazkom dogovoril za prodajo, da bo lahko le-ta uglašeno napadal desno opcijo (beri: SDS) z vsemi možnimi sredstvi, kar sicer že počne preko svojih tiskanih medijev in kadar se le pokaže priložnost, tudi preko radijskih postaj, ki jih ima v lasti.

Tajkun ima pri medijskem pohodu podporo orožarskega kralja
Odlazek s prevzemi nedvomno daje vtis nepremagljivosti v slovenskem medijskem prostoru. Očitno mu gredo zelo na roko finančne injekcije s strani enega najpremožnejših Slovencev Ivana Kralja. Revija Manager je Kralja na lestvici 100 najbogatejših v državi uvrstila na 54. mesto – s premoženjem v vrednosti 31,5 milijona evrov. Sicer je javnosti Kralj postal najbolj poznan zaradi lastništva orožarskega podjetja Arex iz Šentjerneja, ki ga je konec leta 2017 prodal češkemu zasebnemu skladu RSBC, sam pa je tudi po prodaji ostal direktor. Arex, ki je bil 13. julija 1990 vpisan v Poslovni register Slovenije, je bil prodan za kar 28 milijonov evrov, poroča Moja Dolenjska. 

Visoka cena niti ne preseneča, glede na to, da so prihodki Arexa, ki se je razvil iz orodjarskega oddelka nekdanje Iskre, pričeli strmo naraščati od leta 2014 dalje. V obdobju 2015-2017 so se prihodki povečali za kar 15,1 milijona evrov, uspešno poslovanje je prispevalo k temu, da je v zadnjih petih letih skupni dobiček znašal 8,1 milijona evrov. Leta 2017 je bilo mogoče opaziti, da podjetje Arex posluje z državami, ki veljajo za davčne oaze (med njimi je tudi Bosna in Hercegovina).

Eden najbogatejših Slovencev je lastnik oziroma solastnik vrste podjetij. Izpis iz sodnega/poslovnega registra kaže, da se Kralj kot solastnik pojavlja pri naslednjih podjetjih: ELTAS Proizvodnja membranskih tipkovnic d.o.o., AVIOFUN družba za trgovino, posredovanje in izobraževanje d.o.o., ATAR, investicije, inženiring d.o.o., Radio KRKA Novo mesto, d.o.o., RADIO TEDNIK PTUJ družba za časopisno in radijsko dejavnost d.o.o., FLYCOM, družba za letalske in komunikacijske storitve d.o.o., RADIO GLAS LJUBLJANA, d.o.o., kot zastopnik pa se pojavlja pri podjetjih: ATAR, investicije, inženiring d.o.o., AREX proizvodnja orodij, naprav in storitve d.o.o. Šentjernej, AVIOFUN družba za trgovino, posredovanje in izobraževanje in FLYCOM, družba za letalske in komunikacijske storitve d.o.o.

Med podjetji nedvomno izstopa podjetje Eltas, ki ga je Kralj prevzel jeseni lani in se ukvarja z razvojem in proizvodnjo membranskih tipkovnic, uporabniških vmesnikov in čelnih folij. Skupaj z ruskimi vlagatelji se je lotil tudi predelave kaviarja, kar pa je opustil na začetku letošnjega leta. Glede na to, da je medtem pričel sodelovati z Odlazkom, kaže, da je to predstavljalo nekakšno predpripravo za prevzem Oblakovega deleža radijske mreže. Kralj ima sicer pomembne lastniške deleže v družbah Radio Krka, Radio Tednik Ptuj in RGL.

Kot lahko vidimo, je sodelovanje med Odlazkom in kraljem orožja več kot razvidno, zato se poraja vprašanje, kako daleč lahko Odlazek še gre pri krepitvi moči v slovenskem medijskem prostoru? Je sploh kje kakšna omejitev ali bo na koncu prav vse v rokah tajkuna, ki bo narekoval, o kom se piše in na kakšen način, s tem pa mu bo strmo naraščala tudi politična moč, pa čeprav je bil zaradi poslovne goljufije obsojen na šest mesecev zapora. Neverjetno, kaj vse je mogoče, če ima človek na svoji strani botra z denarjem.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine