15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Neverjetno! O vstopu v koalicijo se ni izrekla niti Stranka Alenke Bratušek, Šarec pa kar rine v sestavljanje vlade??

Poslanci SAB so po torkovem izvršnem odboru prispevali podpise pod vloženo kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja, o vstopu stranke v manjšinsko vlado pa bo odločal svet stranke po Šarčevi izvolitvi, je pojasnil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Ne izključujejo niti možnosti projektnega sodelovanja z manjšinsko vlado.

 

Glede na kadrovski razrez, partnerski sporazum in protokol o sodelovanju, bo po Pavličevih napovedih svet stranke odločal, ali je sodelovanje v manjšinski vladi lahko koristno za državo. Njihova prioriteta je polno operativna vlada z več kot 46 glasovi, zato so tudi še vedno zelo zadržani do manjšinske vlade. “Ta pomeni prosti tek, veliko usklajevanja za malo rešitev,” je dejal.

Na vprašanje, kako problematična je zahteva Levice po soglasju vsakemu ministrskemu kandidatu posebej, čeprav ne bi sedeli v vladi, je Pavlič odgovoril, da “če želiš uresničevati koalicijski oziroma partnerski sporazum, moraš za to zagotoviti kadre in prevzeti odgovornost”.

Na vprašanje, koliko resnice je v tem, da Bratuškova noče biti ministrica, ampak izključno podpredsednica vlade, je Pavlič odvrnil, da je “veliko resnice v tem, da se resno pogovarjamo, da ne damo ministrov v to vlado”.

O kadrovskem razrezu se sicer še niso pogovarjali, najprej morajo videti, ali bo sploh mogoče sodelovati v tej vladi, je dejal Pavlič. V SAB ne izključujejo možnosti, da bi projektno sodelovali z manjšinsko vlado. “Tudi od kvalitete ministrov je odvisno, ali bomo sposobni uresničiti, kar smo zapisali. Papir prenese vse,” je dejal ob tem.

Rešitve glede zdravstva in upokojencev, ki so jih Pavličevih besedah izpogajali že z NSi, so ostale v pogodbi enako zapisane, preden se je pogajanjem priključila Levica. Tako je bil kritičen do navedb poslanke Levice Violete Tomić, da bi po morebitni podpori Levice Šarcu nekatere od socialnih ukrepov izključili iz pogodbe, saj po njegovem mnenju rušijo mir med partnericami, ki poskušajo oblikovati vladno koalicijo.

Izpostavil je še, da je SAB med pogajanji iz koalicijske pogodbe izvzela kar nekaj rešitev iz predvolilnih zavez. Med njimi je tudi nižanje dohodnine, čemur je nasprotovala Levica.

Stranke peterice, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so sicer danes v DZ vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade s 43 podpisi. Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se izteče v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo. Glasovanje za mandatarja je predvideno prihodnji petek.

Prav Pavličevo sporočilo, da se SAB še ni odločila o vstopu v koalicijo in da je torej v podobni poziciji kot Levica, pa kaže na bizarnost sestavljanja vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine