1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Neverjetno: medtem, ko gospodarstvo testiranja uspešno izvaja že od decembra, je za politično motiviran Štrukljev SVIZ to misija nemogoče?!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Medtem, ko so v gospodarstvu brez težav uvedli obvezno testiranje že konec decembra, torej takoj, ko je bilo to mogoče in ko so v Slovenijo prispeli prvi testi za hitro testiranje, imajo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) blazne težave s tem. Potem, ko je Vlada Republike Slovenije na seji sklenila, da bodo prihodnji teden šole in vrtci odprli svoja vrata v devetih statističnih regijah, pouk pa se bo sprva organiziral za prvo triado učencev, je glavni tajnik Branimir Štrukelj pričel navajati, kako naj bi testiranje povzročalo zmedo. Glede na to, da se nekateri starši, kot tudi otroci ponovno veselijo vrnitve v šolo, je težko razumeti takšen odziv. 

Nekateri starši so izredno veseli, da bodo lahko svoje otroke poslali v šole, drugi manj. Na ministrstvu za izobraževanje so tako pričeli skupaj s strokovnjaki in epidemiologi pripravljati protokol za varno vračanje otrok v šole. Učitelji bodo tako morali strogo nositi maske, prav tako pa se bodo morali tudi testirani, vsakih sedem dni. Po načrtu bodo tako učitelje testirali vsak ponedeljek, testiranje pa bodo izvajali zdravstveni delavci. Opraviti bodo morali okoli 30 tisoč testiranj s hitrimi testi, kar bo izredno velik zalogaj tudi za njih. Iz zdravstva na povečan obseg dela ni pripomb, koordinatorji testiranja so zdravstveni domovi, vse pa poteka po dogovoru z vodstvi šol.

 

Kot navaja portal Moja Dolenjska za izvedbo hitrih testiranj ni težav pri večini učiteljev. Glede na odzive se ti zavedajo resnosti stanja in nimajo težav niti z nošenjem zaščitnih mask niti z napovedanim testiranjem pred začetkom pouka. Tudi na družabnih omrežjih ni opaziti večjega negodovanja med učitelji, saj na prvo mesto dajejo varnost. “V tem ne vidimo kršitve naših pravic ampak ravno nasprotno, odlično orodje, da se vsi počutimo bolj varno,” je dejal eden izmed učiteljev.

 

Namen SVIZ-a je izključno politični aktivizem

Drugače pa je v vodstvu Sindikata za vzgojo in izobraževanje (SVIZ), ki ga vodi politično motivirani Branimir Štrukelj, kandidat stranke Levica na zadnjih državnozborskih volitvah. Štrukelj je še nedolgo nazaj opozarjal tudi na zmedo, ki naj bi jo zakuhala ministrica za šolstvo Simona Kustec, medtem ko so “Štrukljevi šolniki” v določenem obdobju lanskega leta, skupaj z SD-jem pozivali, da se ukine nošenje mask v šolah in s tem v veliki meri so-vplivali na eksponentno rast okužb z virusom covid-19. To, da gre pri SVIZ v resnici zgolj za politično stranko oziroma podaljšano roko SD in Levice, katere namen je izključno politični aktivizem, pa je nedavno potrdil tudi eden izmed nekdanjih članov sindikata SVIZ, Matija Horvat, ki je iz organizacije javno izstopil: “Političnih igric, ki škodijo naši državi in nam vsem, s članstvom in financiranjem sindikata ne bom več podpiral. Zato javno izstopam iz sindikata SVIZ.” Svojo izjavo je sicer podal za Časnik.

Koordinator Levice Luka Mesec in vidni predstavnik Levice in sindikalist Branimir Štrukelj. ( Foto: STA)

Po besedah predsednika združenja ravnateljev Gregorja Pečana v šolah pravila poznajo in so nanje pripravljeni. Večjih težav ob odprtju šol ne pričakujejo, sam je zelo zadovoljen zaradi odpiranja šol po regijah, ukrepi pa se mu tudi zdijo smiselni.

V gospodarstvu nimajo težav pri zagotavljanju testiranja
V gospodarstvu so obvezno testiranje uvedli že konec decembra, takoj ko je bilo to mogoče in ko so v Slovenijo prispeli prvi testi za hitro testiranje. Hitre antigenske teste na prisotnost virusa SARS-CoV-2 pri zaposlenih so nekatera podjetja začela izvajati že lani, bolj množično pa so jih izvajala po koncu božično-novoletnih praznikov.

“V skladu z Zakonom o zdravju in varnosti pri delu (ZVZD) mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje pri delu in v ta namen izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu,” je na spletni strani ZSSS zapisal pravnik Mitja Drmota. Delodajalec mora upoštevati spreminjajoče se okoliščine ter izvajati preventivne ukrepe, ki bodo zagotavljali izboljševanje stanja in višjo raven varnosti in zdravja pri delu. S tega vidika vidi meni, da lahko delodajalec odredi testiranje na svoje stroške in da delavec tega ne more odkloniti. “Delodajalec s tem izpolnjuje svojo zakonsko obveznost, posebej v dejavnostih, kjer se delavci pogosto srečujejo s tretjimi osebami, zavrnitev pa bi lahko šteli za kršitev delovnih obveznosti, enako kot to velja, če delavec ne nosi maske,” še poudarja Drmota.

Pravnik ZSSS Mitja Drmota

Pravnik ZSSS Mitja Drmota (Foto: ZSSS)

Zadnje novice

Sorodne vsebine