0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Neverjetne laži Tee Jarc nemškemu novinarju! Janša je na Triglav zasledoval protestnike; Slovenci nimajo možnosti demokratično menjati vlade…

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“V nobeni normalni demokraciji ne bi bilo vlade, s katero bi bila absolutna večina prebivalstva nezadovoljna,” je novinarju Andreasu Schmidu povedala Tea Jarc in dodala, da proteste podpira približno 70 odstotkov Slovencev. Poleg tega si je gladko izmislila, da je premier Janez Janša hotel privatizirati vodo. Zdi se ji, da bi premier v času slovenskega predsedovanja Svetu EU lahko celo ogrozil evropske vrednote, poleg tega pa po njenih besedah velja za politično nepredvidljivega: “V nekem trenutku si je popolnoma premislil in postal desničarski populistični diktator,” je narekovala nemškemu novinarju.

Na kakšen način dobijo petkovi protestniki pozornost tudi v tujih medijih, smo danes že pisali. Izkazalo se je namreč, da Tea Jarc kofetka z novinarjem Andreasom Schmidom ter mu trosi laži, ki jih ta povsem nekritično zapisuje. Te dni sta bila v münchenskem Merkurju objavljena kar dva njegova prispevka o Sloveniji – Jarčeva je nastopala v obeh. Franci Kindlhofer je opozoril, da je novinar med drugim brez pomisleka prevzel izjavo Jarčeve, da je premier Janez Janša obsojen kriminalec, nasedel pa ji je tudi na to, da nje politične stranke sploh ne zanimajo. V prvem članku z naslovom “Skrb za Slovenijo: Kako “Mini-Trump” Janša ustvarja Madžarsko 2.0,” Schmid razpravlja o enem od najbolj kontroverznih voditeljev vlad v Evropski uniji, navedel pa je tudi kritične poglede Marjana ŠarcaAlenke Bratušek in Tanje Fajon. Da gre za uravnoteženo novinarstvo, bi res težko trdili.

V drugem članku z naslovom “Protestno gibanje v Sloveniji: Kaj nam preostane, če nimamo več demokracije,” je Schmid pisal o tem, da se demonstracije proti premierju Janezu Janši povečujejo. “Vladna kritičarka” Tea Jarc pa je  v intervjuju govorila o protestih. Zapisal je, da je desni konservativni politik med drugim obtožen kršenja svobode tiska, zatiranja neprijetnih mnenj s čedalje bolj avtoritarnim vodstvenim stilom in da se Janša v svoji politiki vse bolj orientira proti Madžarski in Viktorju Orbanu. Poleg tega se v državi povečuje število obtožb o korupciji – vse to mu je seveda narekovala Jarčeva.

Jarčeva je še natvezila, kako so na enem izmed protestov pred parlamentom igrali golf in badminton, zaradi tega pa so bili nato kaznovani, ker so to razlagali kot politično izjavo. To seveda ni res, nihče ni bil kaznovan zaradi političnih izjav, pač pa zaradi kršenja odlokov med epidemijo. Pohvalila se je, da je bilo protestnikov v nekem trenutku 15 tisoč in da so ustavili promet sredi Ljubljane. Slednje je res, kar se štetja tiče, pa je znano, kako gre to pri levici. Povedala je, da Janša pogosto leti na vrh Triglava s helikopterjem. Tistega dne, ko je prišlo na Kredarici do incidenta, so sicer slišali govorice, da gre na Triglav tudi premier, česar skoraj niso mogli verjeti, nato pa se je zares pojavil.

Foto: Časnik

Jarčeva je dejala, da v nobeni normalni demokraciji ne bi bilo več vlade, s katero absolutna večina prebivalstva ni zadovoljna. Za volitve očitno še ni slišala? Njihovo protestno gibanje je po besedah Jarčeve zelo pomembno, tudi referendum o ohranjanju narave je bil zelo uspešen. “Janša je želel vodo privatizirati,” si je gladko izmislila. Pojasnila je, da so mnogi ljudje glasovali proti zakonu ne le zaradi ohranjanja narave, ampak tudi zato, da bi pokazali vladi, da ne stojijo za njo. Referendum je bil po njenem mnenju jasen znak nezaupanja do Janše. Skratka, novinarju nemškega medija je natrosila vse mogoče izmišljotine, pri tem pa so ji pomagali tudi nekateri predstavniki opozicije – od katerih bomo prav gotovo še slišali očitke, češ kako slabo tuji mediji pišejo o stanju v Sloveniji.

Foto: Zajetje zaslona

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine