18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Neurje od sveta odrezalo vasici Dolina in Jelendol v občini Tržič, v Belci zaradi plazu evakuiralo 36 ljudi

Hudo neurje sinoči povzročilo veliko materialno škodo tudi v občini Tržič. Vasici Dolina in Jelendol sta zaradi podorov odrezani od sveta, saj je Tržiška Bistrica odnesla cesto, ki vodi naprej od predora, ponekod ni niti vode niti elektrike. Do prebivalcev Jelendola bodo poskušali priti s helikopterjem. Poškodovanih po zadnjih podatkih s terena ni.

 

Kot je za STA povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, bodo do prebivalcev Jelendola poskušali priti že v dopoldanskem času s helikopterjem Slovenske vojske. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so na Twitterju zapisali, da je minister za obrambo Karl Erjavec v Jelendol s helikopterjem že poslal dva agregata in ostalo nujno pomoč.

Po Šmidovim pojasnilih so pripadniki civilne zaščite že na terenu in iščejo rešitve, da bi ponovno vzpostavili vsaj začasen promet do krajev, ki jih je narasla voda odrezala.

Na občini zaradi vseh posledic neurja občane in druge, ki se gibljejo na prizadetih območjih, naprošajo, da naj bodo pazljivi in previdni ter naj skrbijo predvsem za svojo varnost in za varnost svojih bližnjih. Pozivajo jih, naj upoštevajo navodila pristojnih služb, ki so na terenu. Opozarjajo, naj se nihče ne približuje morebitnim nevarnostim, kot so vodotoki, podrti električni ali drugi vodniki, drevesa in podobno.

Vaščane Čadovelj, Jelendola in Doline na občini pozivajo naj danes nujno ostanejo doma. Zapisali so tudi, naj poleg omenjenih tudi vaščani Loma vodo obvezno prekuhavajo. “Do vasi se bodo pristojne službe prebile z interventnimi ekipami ali helikopterjem. Občani lahko potrebe sporočajo gasilskemu štabu,” so še dodali na občini.

Po podatkih portala trzic.net je reka Lomščica ogrožala most pod Jezom za hidroelektrarno Slap, divjala pa je tudi na poti do Čadovelj, kjer je narasla tudi Tržiška Bistrica. Voda se je prelivala čez zapornice in s seboj prinesla veliko naplavin. Škodo so utrpele tudi hiše na Cankarjevi cesti.

Kot je na Facebooku zapisal župan občine Borut Sajovic, so poplavljeni spodnji deli številnih domov in gospodarskih objektov. “Uničene so ceste in komunalna infrastruktura, dostop do Čadovelj, Doline, Jelendola in vasi v Lomu pa ni mogoč ter je razen za interventne ekipe prepovedan,” je dodal.

“Na nekaterih delih Jelendola ni niti vode in elektrike. Poplavljenih je približno 10 hiš, na splošno pa bo verjetno potrebna sanacija, ki bo trajala več mesecev,” je za STA povedal poveljnik štaba civilne zaščite občine Tržič Drago Zadnikar. Na terenu so poleg ostalih interventnih ekip tudi delavci Elektra Gorenjska.

Voda je zalila kleti stanovanjskih hiš v naselju Kovor, Senično in Sebenje. Na Partizanski ulici v Tržiču je zaradi močnega vetra in dežja pričela puščati kovinska obroba in je meteorna voda tekla v stanovanje, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Iz vasi Belca evakuirali 36 ljudi zaradi plazu

Nočno neurje je veliko škode povzročilo na Gorenjskem. V kranjskogorski občini se je zaradi obilnih padavin v vasi Belca sprožil plaz, zato so evakuirali 36 prebivalcev iz tistih hiš, ki jih plaz še vedno ogroža.

Kot je za STA povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, zaenkrat ljudem še ne dovolijo do njihovih hiš, šele po oceni geologa pa bo jasno, kako bodo plazoviti teren lahko zaščitili pred nadaljnjim drsenjem.

Šmid je povedal še, da je zaradi različnih vzrokov ostalo brez elektrike 626 gospodinjstev, vendar so delavci Elektra Gorenjska na terenu in odstranjujejo napake.

V neurju veliko dela za policiste, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Kranj. V ponedeljek zvečer in ponoči so se gorenjski policisti odzvali na 25 dogodkov, ki so bili povezani s stanjem in prevoznostjo cest. Ovire na cesti je povzročala meteorna voda, razlivanje rek na cesto, nanosi peska in kamenja, zaliti podvozi in ceste, podrta drevesa, veter pa je na cesto nanašal tudi listje, veje in druge stvari. Ob nastanku ovir so policisti na krajih urejali promet in preprečevali trčenja.

Na gorenjskih cestah se še lahko pojavijo manjše ovire, predvsem manjše veje in kamenje, veliko je listja, ceste pa so mokre in zelo spolzke. Policija zato svetuje, naj vozniki vozijo zelo previdno, s prilagojeno hitrostjo in na zadostni varnostni razdalji, izogibajo naj se prehitevanja drugih vozil.

Na območju Primorske brez elektrike 1650 odjemalcev

Na območju Elektra Primorska je ponoči zaradi močnega vetra na nekaterih mestih prišlo do okvare električnega omrežja. Brez električne energije je na območju Primorske trenutno 1646 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Primorske.

Vzrok za izpad električne energije so podrta drevesa in drogovi ter pretrgane žice daljnovodov. Brez napajanja je bilo zjutraj 109 transformatorskih postaj. Kot so pojasnili, je na Bovškem zaradi vetra brez napajanja Trenta, Log pod Mangartom in okolica Bovca, na Goriškem Lig nad Kanalom, na Pivškem področje Knežaka in Mašuna, na Koprskem pa območje nad Dekani.

V družbi Elektro Primorska so navedli še, da so na terenu vse razpoložljive ekipe, ki se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovili normalno oskrbo z električno energijo.

Regijski centri za obveščanje po državi zaradi ujme prejeli več kot 2000 klicev

V 13 regijskih centrih za obveščanje, ki delujejo v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje, so v ponedeljek zaradi ujme prejeli 2268 klicev na pomoč, operaterji pa so opravili tudi 1130 povratnih klicev. V sistemu za poročanje in intervencije pa je bilo zabeleženih 197 dogodkov na področju zaščite in reševanja.

Pod šifro močan veter je bilo v zadnjih 24 urah zabeleženih 79 dogodkov, pod šifro poplave 34 dogodkov in pod šifro visoko plimovanje morja trije dogodki, so za STA povedali v omenjeni upravi.

Največ klicev je bilo v ponedeljek zabeleženih v Kopru, in sicer 396, regijski operaterji pa so vrnili 223 klicev. Sledita Ljubljana, kjer je poklicalo 331 občanov, odhodnih klicev je bilo 170, in Kranj, kjer so prejeli 303 klice, vrnili pa so jo jih 139.

V Mariboru so prejeli 226 klicev na pomoč, operaterji pa so nazaj poklicali 116 občanov.

V Postojni je na številko 112 v ponedeljek poklicalo 206 občanov, 99 pa so operaterji vrnili klic. V Celju je klicalo 178 občanov, vrnjenih pa je bilo 81 klicev. Na območju Slovenj Gradca se je za klic na pomoč odločilo 164 občanov, operaterji so jih nazaj poklicali 87.

Na območju Nove Gorice so zabeležili 113 klicev, vrnjenih pa je bilo 72.

Zadnje novice

Sorodne vsebine