14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

“Nesrečni” Damijan Janković v oddaji Tarča: “Kakšna histerija, ljudje nam žugajo, povsod slišim opazke!”

“O tem pa res ne mislim govoriti, situacija je v danem trenutku preobčutljiva. Moram priznati, da take histerije v Ljubljani še nisem doživel. Ljudje sikajo, slišim opazke,” se je v intervjuju v oddaji Tarča skesano izgovarjal Damijan Janković na vprašanje, kje živi v Ljubljani. Ubogi sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića je sicer le za trenutek občutil tisto, kar občutijo drugorazredni državljani, ki so doživeli tegobe zaradi vseh afer, ki jih je sproducirala družina Janković. 

 

Družina Janković že dve noči ne more mirno zatisniti očesa. V oddaji Tarča na TV Slovenija so skupaj z novinarskimi kolegi s portala Podčrto.si razkrili mnogo nepravilnosti, ki so se zgodile pri izgradnji Jankovićevega “spomenika suženjstva in izkoriščanja” Stožice. Med drugim so se razkrile nepravilnosti ob nakupu strojnice med Energetiko Ljubljano in podjetjem Grep ter sumljive finančne transakcije med Bazo Dante, KLM Naložbami, rokometnim klubom Krim in osebnim bančnim računom ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Svojo tragično zgodbo pa so delili še trije podizvajalci, ki so razkrili zgodbo, kako jih je krog Zorana Jankovića izkoristil in jih pahnil v osebne tragedije.

Vendar je ob koncu oddaje svojo izpoved novinarki Eriki Žnidaršič predstavil direktor Electe Damijan Janković. Prvi del intervjuja se je nanašal na aktualno afero glede odpisa 45-milijonskega dolga njegovi Electi in vlogo njegovega družinskega prijatelja Jana Beca. “Veste, take stvari se ne zgodijo čez noč. Z njegove strani gre za strateški pristop. Ocenil je, da lahko s tem poslom ekonomsko naredi dober zaslužek in hkrati pomaga skupini Electa iz težav, v katere smo zapadli nekaj let nazaj. On se je sam ponudil in me seznanil s svojim načrtom. Se ukvarja s prestrukturiranjem podjetij,” je povedal Damijan Janković.

Žnidaršičeva ga je vprašala, kako je to možno, če je eno izmed terjatev odkupil za 380 tisoč evrov, vrednost pa je zdaj le 250 tisoč evrov. “To so zavarovana poroštva. On bo dobil poplačano z obeh strani, tako Electe Naložb kot Electa Holdinga. On bo zaslužil v tem poslu 500 tisoč evrov.” V nadaljevanju sta se dotaknila ciprske družbe Rasta Holding in malteške družbe Cigna Investments. Damijan Janković je zavrnil, da je lastnik obeh podjetij, saj je z malteškim podjetjem sodeloval pri poslu, ko je kupil nepremičnino od Beca. “Kolikor vem, je dobil sredstva iz slovenskih družb. Ne vem, je dobil od slovenskih podjetij. Moral je iti skozi 6, 7 stopenj, tudi avstrijskega finančnega ministrstva,” je branil svojega prijatelja Janković.

Jan Bec (vir Tarča na RTV SLO)

Jan Bec (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Manjši družinski avto je za Jankovića prestižni avtomobil znamke mercedes
Najzanimivejši del intervjuja pa se je dogajal ob vprašanjih o njegovem bivanju, poznanstvu z Janom Becem in kakšen avtomobil sedaj vozi. Ali še vedno živi v luksuznem stanovanju v Trnovem, imenovanem Močerad? “Ne želim komentirati,” je v slogu Jurčkovih odgovorov izpred let na parlamentarni komisiji potarnal Damijan Janković. Ob prigovarjanju novinarke, ali bo poklical Beca, je povedal, da ga lahko pokliče. Sam tudi ni hotel potrditi banalnih zadev, na primer, da je z Janom Becem v družinskem razmerju, čeprav je bilo razkrito, da je poročen z njegovo sestrično. O svojem finančnem stanju je povedal, da je v osebnem stečaju in nima nobenih odprtih bančnih računov v tujini. V Sloveniji ima odprt le bančni račun in debetno kartico. “Imam družinski manjši avto,” je zatrdil Janković, vendar so ga kamere posnele, da vozi luksuzen manjši terenec znamke mercedes.

Dvakrat preplačana strojnica, sumljive transakcije, ki vodijo do osebnega računa Zorana Jankovića
Glavna nit oddaje je bila sporna pogodba med Energetiko Ljubljana in podjetjem Grep glede strojnice v Stožicah. Glavni igralci so bili Uroš Ogrin, Zlatko Sraka in takratni direktor Energetike Hrvoje Drašković. Energetika Ljubljana pa je preplačala podjetju Grep, in sicer po desetkrat višji ceni, kot je bila dejanska cena, v vrednosti skoraj treh milijonov evrov. Ironija je še toliko večja, da Grep sploh ni bil lastnik prostora, ki ga je Energetika poplačala. “Unikaten posel. Še nikjer nisem zasledil, da bi se prostor prodajal po kubičnih metrih. To je bilo tako, malo neobičajno. Kupimo od nekoga, ki sploh ni lastnik. Nočem biti edini, ki bo v tej zgodbi kriv,” je opisal svoje videnje zgodbe takratni namestnik direktorja Energetike Srečko Trunkelj. “Cene so prenapihnjene, MOL se ne more zavezati, da bi z vsakoletnim proračunom zagotovila potrebna sredstva. Saj tudi število dogodkov, ki naj bi se dogajali v Stožicah, ni fiksno potrjeno,” je o najemu potratnega parkirnega prostora zavoda za šport izjavila ena izmed nadzornic tega zavoda.

Povezave med povezanimi Jankovičevimi podjetji ( vir Tarča RTV Slo)

Povezave med povezanimi Jankovićevimi podjetji (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Posebno hobotnico nakazil pa so speljali v krogu Zorana Jankovića, ko so si med seboj nakazovali sredstva Baza Dante, KLM Naložbe, Electa, rokometni klub Krim in osebni račun Zorana Jankovića. 31. avgusta 2011 sta Baza Dante, katere direktor je bil Boris Stamejčič, zaposlen v Electi, in prokuristka rokometnega kluba Krim Tatjana Polajnar, enako zaposlena v Electi Inženiring, sklenila posojilno pogodbo v vrednosti 100 tisoč evrov. Vendar je rokometni klub Krim sredstva pomešal z drugimi sredstvi in jih v devetih vatlih pomešal nazaj v KLM Naložbe, od koder je 13 tisoč evrov prišlo na osebni bančni račun Zorana Jankovića. Vsi glavni akterji so še naprej zaposleni v veliki Jankovićevi ljubljanski družini. Tatjana Polajnar je direktorica zavoda za šport, Boris Stamejčič je dobil službo v javnem podjetju Javna razsvetljava.

Del prve cene preplačane strojnice med Energetiko Ljubljano in Grepom. (vir Tarča na RTV SLO)

Del prve cene preplačane strojnice med Energetiko Ljubljana in Grepom (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Vsi reveži, a vsi z bogatimi odvetniki
Razkrilo pa se je še eno zanimivo dejstvo. Čeprav se vsi glavni akterji predstavljajo, kot da so postali reveži, jih branijo najbolj eminentni in dragi slovenski odvetniki. Uroš Ogrin, direktor Grepa, je v osebnem stečaju. Svoje nepremičnine je prodal podjetju Sveng Capital v ameriški davčni oazi Delaware. Brani ga Boris Grobelnik. Župana Ljubljane Zorana Jankovića bo branil Zoran Koščak iz odvetniške pisarne Čeferin. Mestna občina Ljubljana je v desetih letih namenila odvetniški pisarni Čeferin v obdobju 2008-2019 dobrih 310 tisoč evrov.

 

Glede na razsežnost razkritij smo poslali tudi vprašanja na Mestno občino Ljubljano.

1. Kakšen je komentar župana MOL Zorana Jankovića o vseh dokazih in povezavah, ki so jih razkrili v oddaji Tarča?
2. Ali župan MOL Zoran Janković premišljuje o odstopu z mesta župana?
3. Kako komentirate, da se je v vašem bivšem športnem klubu Krim pretakal denar iz Baze Dante in potem nazaj v Bazo Dante in podjetje KLM Naložbe, od katere ste prejeli 13.000 evrov na vaš bančni račun?
3. Kako komentirate dejstvo, da ste na dan otvoritve Stožic, dne 10. avgusta 2010, zatrdili, da se med vsemi podizvajalci razburja samo eden izmed stotih, čeprav so nekateri zaradi neplačanih storitev šli v osebni stečaj in naredili tudi samomor?
4. Kako komentirate izjavo enega izmed neplačnikov, da se je denar s privatnimi letali vozil v tujino?

Na odgovore Zorana Jankovića še čakamo.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine