10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(FOTO) Nesrečna številka 13 ali Slovenija je dobila 13. vlado – manjšinsko!

DZ je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil 16-člansko ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier do zdaj.

Za izvolitev 13. slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS. Matej Tonin (NSi) in Anja Bah Žibert (SDS) se glasovanja nista udeležila.

Poslanci Levice so se medtem glasovanja vzdržali, saj so s strankami koalicije sklenili dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim njihovi poslanci ministrskim kandidatom niso smeli nasprotovati. Ker pa imajo pomisleke do nekaterih ministrov, jih danes tudi niso podprli.

Novoizvoljeni ministri so pred državnim zborom že zaprisegli, da bodo “spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije”.

Predsednik vlade Marjan Šarec bo v kratkem prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja, sledila pa bo že prva seja novoizvoljene vlade. Ta bo namenjena imenovanju nekaterih državnih sekretarjev. Na večini ministrstev pa bodo primopredaje poslov potekale v petek.

Preberite tudi: Janez Janša: Prihaja vlada z nadkoalicijsko stranko in koordinatorjem vlade

FOTO: Kdo od novih ministrov ima bazen in kdo je brez priključka na kanalizacijo, fotografije je posnel Google

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine