11.7 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Nepravilnosti na Šahovski zvezi Slovenije

Piše: Vida Kocjan

Šahovska zveza Slovenije se je v zadnjih mesecih znašla na prepihu slovenske javnosti. Skupina staršev mladih šahistov se je namreč odločila, da tudi javno razkrije škandalozne stvari, ki se dogajajo v tej zvezi.

Nujna je revizija poslovanja Šahovske zveze Slovenije. To lahko izvede Računsko sodišče RS pod vodstvom Tomaža Vesela, vendar se ta kljub obljubam − odmika.

Moč vplivnih političnih kadrov iz nekdanje LDS in SD

Osrednjo vlogo v Šahovski zvezi Slovenije igrajo nekdanjo vplivni politični kadri iz časa vladavine Liberalne demokracije Slovenije (LDS) in Socialnih demokratov (SD). Ključne poteze po navedbah poznavalcev pa vleče t. i. starešina šaha v Sloveniji, to je Milan Kneževič. Prvo afero sta zakuhala Kneževič in Mirko Bandelj, ki sta po prepričanju nekaterih staršev uredila, da se je na mesto predsednika zveze zavihtel Milan Brglez, po njihovem mnenju nezakonito. Brglez je nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora, zdaj pa evropski poslanec iz vrst SD.

Starši otrok navajajo, da je v času Brglezovega vodenja čudežno izginil sponzorski denar oziroma donacija Slovenskih železnic. Starši so ukrepali, v uredništvu smo prejeli in preverili dogajanja v zadnjih mesecih. Ta so dovolj zgovorna.

Prijava na inšpektorat za šolstvo in šport

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je septembra lani prejel uradno prijavo zoper Šahovsko zvezo Slovenije zaradi nepravilnosti pri financiranju šahovske mladine v letih 2018 in 2019. Prijava na inšpektorat je bila poslana 18. septembra 2020. Pisni odgovor so starši prejeli 1. oktobra 2020. Sporočili so jim, da je njihova prijava (vloga) evidentirana med prispelimi prijavami oz. pobudami pod zaporedno št. 0616-60/2020. Starši navajajo, da je v obdobju do prvega povabila pristojni inšpektor podrobneje preučil prijavo, nekajkrat so se zaradi dodatnih pojasnil slišali tudi po telefonu. Inšpektor je presodil, da gre za celovit in zahteven primer, zato je staršem mladih šahistov svetoval, naj prijavo pošljejo Računskemu sodišču RS, kar so ti tudi storili.

Pobuda za revizijo Šahovske zveze Slovenije

Računsko sodišče RS je staršem prijaviteljem prvi odgovor na pobudo za revizijo Šahovske zveze Slovenije poslalo 19. novembra 2020. Pripravila ga je Nataša Musar Mišeljić, vrhovna državna revizorka. V odgovoru je med drugim zapisano, da bodo navedbe upoštevali kot pobudo za izvedbo revizije.

Konec novembra, natančneje 30. novembra 2020, so se nato dvoji starši odzvali na prvo pisno povabilo pristojnega inšpektorja Dušana Hauptmana na sestanek. Namen je bil, da mu osebno predstavita in pojasnita domnevne nepravilnosti, ki so jih starši zaznali na zvezi.

Obljuba: »Revizije se bodo lotili v kratkem«

Nato je 11. januarja 2021 eden od staršev po telefonu govoril s pristojnimi na računskem sodišču. Najprej z že omejeno vrhovno državno revizorko, ta ga je napotila na pristojni oddelek, ki se bo ukvarjal z revizijo. »Prijazna gospa iz tega oddelka mi je takrat po telefonu zagotovila, da se bodo revizije lotili v kratkem in da lahko starši prek mene kot vlagatelja v okviru postopka kadarkoli posredujemo morebitne dopolnitve, ki so vezane bodisi na že posredovano dokumentacijo, bodisi na morebitne sume o dodatnih (novih) nepravilnostih. Najin pogovor, ki je trajal natančno 6 minut in 21 sekund, se je takrat verjetno tudi snemal. Še vedno je tudi razviden iz dnevnika mojih klicev,« nam je o tem telefonskem pogovoru povedal eden od staršev.

Novo srečanje na inšpektoratu

Natanko čez mesec dni, 11. februarja 2021, je do drugega sestanka istih oseb na Inšpektoratu RS za šolstvo za šport znova prišlo na pisno povabilo pristojnega inšpektorja. Povabljeni starši mladih šahistov so pristojnemu inšpektorju uvodoma predstavili in nato tudi izročili podpisano dopolnitev prve prijave iz leta 2020, v kateri je bilo zapisanih osem dodatnih vprašanj, na katera starši pričakujejo natančne odgovore. »Starši smo namreč prepričani, da bo šele na osnovi teh oziroma tako zbranih odgovorov s ŠZS mogoče pridobiti celosten vpogled v ustreznost zakonsko predpisane namenske porabe javnih sredstev za mladino, katerih prejemnica je že vrsto let ŠZS,« nam je pri tem zatrdil eden od njih.

Obravnava na FURS in poslanski vprašanji

Povedal nam je tudi, da je na tem sestanku (11. februarja) pristojni inšpektor (za zdaj še) neuradno ugotovil, da gre med drugim za nepravilnosti na področjih, ki ne sodijo v nadzorstveno pristojnost Inšpektorata RS za šolstvo in šport ter da bo zadevo najverjetneje odstopil v nadaljnjo obravnavo pristojnim organom, kot je npr. Finančna uprava RS (FURS).

»Slednjo pa vse od vložitve prijave sproti obveščamo tudi že sami starši. Kaj se bo zgodilo »uradno« na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport, bo po besedah pristojnega inšpektorja predvidoma znano konec meseca. Nekaj pa je nedvomno: starši od Inšpektorata RS za šolstvo in šport, ki ga vodi glavni inšpektor Simon Slokan, zahtevamo temeljite odgovore na prav vsa postavljena vprašanja,« dodajajo starši mladih šahistov. Še isti dan, 11. februarja 2021, so starši dopolnitev prijave z več vprašanji poslali tudi na računsko sodišče.

Tretjega marca je pisno poslansko vprašanje pristojnemu ministru za finance Andreju Širclju postavila poslanka SDS Mojca Škrinjar. Dva dni pred tem je ustno poslansko vprašanje na to temo naslovila tudi na resorno ministrico Simono Kustec. Starši otrok šahovske mladine navajajo, da so poslanki za obe vprašanji neizmerno hvaležni. »Verjamemo, da bosta (po)storili vse, da bodo že v novem šolskem letu 2021/22 tudi šahovski dosežki otrok končno lahko šteli pri uveljavljanju izjemnih dosežkov mladine za pridobitev Zoisove štipendije,« so nam pojasnili.

Drugi odgovor računskega sodišča − šok!

Po vsem tem so starši 8. marca prejeli drugi odgovor računskega sodišča, ki ga je tokrat pripravila Nataša Karlić Kovačič, vrhovna državna revizorka. Pripravila ga je na osnovi dopolnitve z dne 11. marca 2021. Kot je mogoče posredno razbrati iz njenega odgovora, pa zdaj ni gotovo, da bo Računsko sodišče RS tudi dejansko izvedlo revizijo. Starši navajajo, »da so, sklicujoč se na pristojnosti predsednika RS Tomaža Vesela, zdaj nenadoma in več kot očitno ugotovili, da je revizija zaradi nizke ocene pomembnosti nepomembna (tako piše), čeprav je seveda za starše in aktualno vladno koalicijo, ki ji ni vseeno, kako se trošijo državna sredstva, še kako pomembna«.

Eden od staršev nam je o tem ravnanju Računskega sodišča RS in njegovega predsednika dejal: »Resnično ga je lahko sram, da se mu ne zdi vredno preiskovati nenamenske porabe sredstev za mladino. Samo vprašamo se lahko, kakšne moralne standarde premore predsednik računskega sodišča.«

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine