-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

[POSNETEK] Tabor Slovencev po svetu s sv. mašo za domovino in slavnostnim nagovorom predsednika vlade Janeza Janše

Avtor: C.R.

V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je danes potekal Tabor Slovencev po svetu. Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Nagovor smo prenašali na spletni strani revije Demokracija. Posnetek si lahko še vedno ogledate.

V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je danes potekal Tabor Slovencev po svetu, ki ga pripravlja Izseljensko društvo Slovenija v svetu in je bil tokrat posvečen 30-letnici samostojne Slovenije. Začel se je s sveto mašo za domovino, ki jo je skupaj z izseljenskimi duhovniki vodil škof Anton Jamnik. Po maši je sledilo odprtje razstave likovnih ustvarjalcev iz izseljenstva, ob 12. uri pa je potekala osrednja slovesnost s kulturnim programom, ki so ga oblikovali recitatorja Tone Kuntner in Igor Pirkovič, baritonist Marko Bajuk in dijaki iz Argentine. Na slovesnosti so zbrane nagovorili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, Lojze Peterle in dr. Andrej Fink, pozdravni nagovor pa je povedal predsednik društva mag. Uroš Zorn.

Zbrane je slovesno nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je med drugim dejal: »Spominjamo se osamosvojitve Slovenije, dneva vseh dni, spominjamo se časov, ko je bilo na tehtnici vse, vendar smo uspeli.« Po svojih predhodnikih je povzel, da smo v času osamosvojitve živeli v kairosu, času, ki omogoča spremembe, da nas je Bog pogledal skozi veliko okno, vendar smo morali videti, da je odprto. Janša je povedal, da so bile možnosti za spremembe tudi prej, vendar smo se Slovenci odločili napačno, na oblasti so bili ljudje, ki so sprejeli napačne odločitve, nekajkrat tudi tragično napačne in te rane danes še vedno zdravimo. “Pred trideset in več leti bi se lahko zgodilo nekaj podobnega,” je nadaljeval premier. “Pred prvimi večstrankarskimi volitvami leta 90 je Stane Dolanc napisal, da kandidat za predsednika predsedstva, ki ga on podpira, razume, da se je socialistična revolucija pri nas zgodila na enako izviren način kot v Rusiji, in ne tako kot v ostalih delih vzhodne in srednje Evrope, kamor je bila prinešena na bajonetih rdeče armade, in ker kandidat to razum, zato bo zmagal,” je razložil Janez Janša in nadaljeval: “Vse vzhodno evropske države, Poljska, Madžarska, Sloveška, Češka, ki so se osvobodile izpod komunizma in niso Rusija, so z nami v EU in imajo cvetočo demokracijo, zagotovljeno spoštovanje človekovih pravic, za Rusijo pa je Solženicin že pred 20 leti zapisal, da je po padcu komunizma nastal nek hibriden sistem, z nekaj novega in nekaj starega, česar svet še ni videl in glede katerega nihče ne ve, kaj bo iz tega nastalo. In še danes je tako. Sami presodite, ali je Sloveniji leta 90 grozila podobna nevarnost. Mislim, da je in kljub temu, da smo se ji večinoma izognili, nekaj ostankov tega, če pogledamo zadnjih 30 let, tudi še vedno imamo.”

Premier Janez Janša je v nadaljevanju poudaril, da je bilo za osamosvojitev Slovenije pred 30. leti ključnega pomena, da Slovenija tedaj ni bila smo tisto, kar nas je živelo v znotraj socialistične republike Slovenije: “Slovenija je bila več, bila je, kot je zapisal Marko Kremžar: »Kjer rod je moj, kjer sin je moj, tam je Slovenija« Misel na svobodno, demokratično Slovenijo, kjer si bomo sami volili svoje kneze, je živela večinoma izven socialistične republike Slovenije, ker tukaj je bila čistka neizprosna. Ko je Dolanc govoril o avtentični revoluciji, je mislil na to, koliko ljudi je bilo pobitih, zaprtih, obsojenih, uničenih, pregnanih. Pozeba je bila ogromna in ne bi preživelo dovolj rasti, če svobodna Slovenija ne bi živela v zamejstvu in po svetu. To je mogoče empirično dokazati. Če ne bi bilo časopisa, ki se je imenoval Slovenska država, če ne bi bilo nadaljevanja avtentične slovenske kulture in identitete v Argentini, če ne bi bilo Žebotove Neminljive Slovenije, če ne bi bilo Drage, kjer je slovenska misel živela naprej in kjer je prihajalo tudi do povezave med tem, ker je ostalo v Sloveniji in tem kar se je rojevalo in živelo naprej v zamejstvu in po svetu, ne bi bilo samostojne Slovenije. In empirični dokaz za to, da je samo ta skupna celota omogočila ta dan vseh dni pred 30. leti, je dogajanje v teh dneh natančno tri desetletja nazaj,” je še povedal premier Janez Janša v svojem današnjem nagovoru na Taboru Slovencev po svetu.

Posnetek nagovora predsednika vlade Janeza Janše na Taboru Slovencev po svetu lahko spremljate spodaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine