11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

(VIDEO) Igor Omerza in Rado Pezdir: »Kako pošastno bi naša polpretekla zgodovina šele izpadla, če arhivi ne bi bili uničeni?!«

Piše: M. Bo.

Danes je v mali dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki potekal pogovorni večer o knjigah »Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA« mag. Igorja Omerze in »Vzporedni mehanizem globoke države« dr. Rada Pezdirja. Pogovor v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja je vodil glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Rado Pezdir, ekonomist, je avtor številnih strokovnih in publicističnih člankov, napisal je knjigo »Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov«, skupaj z Igorjem Omerzo pa tudi knjigo »Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB«. V svoji najnovejši uspešnici »Vzporedni mehanizem globoke države« Pezdir na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Igor Omerza je raziskovalec udbovskih arhivov in pisatelj, avtor številnih knjig. Sodeloval je v procesih demokratizacije in nato osamosvajana Slovenije, med drugim je bil član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic. Po svoji dolgi in bogati politični karieri se je umaknil iz javno-političnega življenja in se posvetil raziskovanju in publicistiki. Izdal je številna dela, ki so večinoma močno odmevala v javnosti, med njimi knjigo »Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA, s podnaslovom Ciril Žebot – Peter – Prvi del«.

Koliko dokumentacije je sploh še ostalo po veliki čistki?

Jože Biščak je raziskovalca udbovskih arhivov za začetek vprašal, koliko dokumentacije je pravzaprav ostalo po veliki čistki pred prisego prve slovenske vlade. Obstaja ocena, da je bila večina uničena, je odgovoril Igor Omerza, natančno pa ne vemo. Vsekakor pa nekatere stvari niso bile uničene; z Radom Pezdirjem sta za knjigo »Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB« v arhivu našla dobrih 10.000 dokumentov. »Nekatere stvari so bile popolnoma uničene, čisto vse pa ne,« je dejal Omerza in dodal, da ogromno dokumentacije še vedno obstaja v Beogradu.

Tudi Pezdir je bil zelo presenečen, ko je v Arhivu RS našel »cele plahte gradiva« o tem, kako je Služba državne varnosti izvajala sistem vzporednega mehanizma v ekonomiji in bančništvu, »celo letna poročila uprave državne varnosti, z vsemi podrobnostmi«.

»Moj premislek pa je: Kako pošastno bi naša polpretekla zgodovina izpadla, če je že to, kar je ostalo, tako noro in neverjetno?! Neuničen arihv bi to državo prekucnil na glavo,« je prepričan Pezdir, ki meni, da je bilo uničenje arhivov zločinsko dejanje.

Velik pomen slovenske emigracije

Medtem ko je njegova domena bolj ekonomsko področje in ga še vedno razburja, kar je odkril (med drugim, »da je država poslovala z organiziranimi kriminalnimi združbami zato, da je financirala proračun«), je Omerza svoje raziskovalno oko usmeril v bolj družbenopolitično smer. Tudi zasledovanja ljudi in umori so tragičen in zamolčan del naše zgodovine. Kot je dejal, slovenska Udba ni imela diverzantsko-teroristične emigracije v tujini, kot denimo Hrvaška, slovenska emigracija je bila bolj »pišoča«; na primer Ciril Žebot, čigar zgodbo Omerza popisuje v knjigi »Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA: Ciril Žebot – Peter – Prvi del«. Je pa bila ideja Slovencev v tujini – o samostojni Sloveniji –, ki je pronicala k nam, ko se o tem ni smelo govoriti, zelo pomembna za slovensko osamosvojitev.

Pezdir je resno vzel tezo, da sta partija in Udba družbeni denar odlivali v tujino z namenom, da bi ga uporabili za slovensko osamosvojitev. »Porabil sem veliko časa za to, a nisem našel niti enega elementa, ki bi to potrdil,« je dejal Pezdir in dodal, da pa je veliko dokazov, kako se je ta denar kot plenilski kapital vračal nazaj v Slovenijo v času privatizacije.

Področji obeh raziskovalcev se sicer pogosto prepletata, saj gre za iste ljudi. Med drugim tudi za Milana Kučana, ki je skupaj z Nikom Kavčičem urejal, kdo naj bo šef NLB-ja, čeprav za to ni imel nobenih pristojnosti oziroma pooblastil. O tem obstaja dokument, ki dokazuje, da je res pravi »stric iz ozadja«.

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine