9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

(VIDEO) Predstavitev knjige Mira Petka »Trio adijo. Adijo pamet!«: Konservativni mediji bodo pred volitvami imeli veliko vlogo

Danes je v mali dvorani Sokolskega doma v Gorenji vasi potekala predstavitev knjige »Trio adijo. Adijo pamet!«, ki jo je napisal Miro Petek. Z njim se je pogovarjal glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak. Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja.

Miro Petek je znan kot nekdanji novinar Večera, ki je po spletu okoliščin za nekaj časa odšel v politiko. Je tudi pisatelj in publicist, ki zna na satiričen način predstaviti politično dogajanje. To dokazuje tudi v svoji zadnji knjigi »Trio adijo. Adijo pamet!«, v kateri govori o treh nekdanjih predsednikih vlade, ki so predčasno zapustili svoj položaj – o Miro Cerarju, Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek. Seveda pa ob tem piše tudi o drugih temah iz slovenske politike, novinarstva in medijev.

Adijo, pamet!

»Vprašati se moramo, koga volimo. In ko izvolimo takšne, si moramo reči adijo pamet!« je Miro Petek pojasnil naslov svoje knjige in na kratko orisal omenjene tri nekdanje premierje. O Cerarjevi etičnosti, o kateri je še pred vstopom v politiko predaval po šolah, potem pa se je izkazalo, da si je za eno od teh poti na Koroško dvojno obračunal potne stroške; Petek je na to takrat opozoril na Twitterju in napovedal, kaj se bo verjetno zgodilo s tem politikom – in se tudi je.

Bratuškova je spretna v tem smislu, da svoj stranko ne glede na vse prerine čez parlamentarni prag, sicer pa Petek meni, da je intelektualno skromna, njena morala pa se je pokazala tudi s tem, kako hitro se je usedla na skoraj še topel sedež umrlega poslanca. Zanimivo, pravi Petek, kako so dominantni mediji pozabili na njen izlet v Bruselj, ki je bil popoln fiasko. In še Šarec, ki je kot premier nadaljeval svojo zgodbo iz Radia Ga ga, kjer je bil sicer relativno uspešen, toda njegove metafore o krofih v politični komunikaciji delujejo abotno; javnomnenjske raziskave njegovi LMŠ že nekaj časa kažejo padanje podpore in je vprašanje, če bo lahko obdržal sedanjo pozicijo oziroma sploh prišel v parlament, meni Petek.

Mediji in pritiski

Trojica bivših premierjev je vladala približno deset let; ali Petek opaža kakšno spremembo med časom druge Janševe vlade in danes, je zanimalo Jožeta Biščaka. Petek je bil namreč takrat, tako kot je tudi zdaj, na ministrstvu za kulturo. Da, sprememba je precejšnja, pravi, in to na bolje. Politika MK je bistveno drugačna, prej se je bajno financiralo nevladne organizacije, zdaj pa se financirajo druge dejavnosti, ki so bile prej podhranjene. Obžaluje, da je poskus novele zakona o RTV in STA oziroma medijske zakonodaje propadel: »Takoj so nas pričakali na nož.« Koncentracija medijev, kot je sporni Odlazkov imperij, je škodljiva in Petek meni, da bi morala večjo težo imeti Agencija za varstvo konkurence.

Z Biščakom sta spregovorila tudi o domnevnih pritiskih na medije. »To je smešno. Na RTV govorijo, da doživljajo pritiske, ne povedo pa, kdo jih doživlja in od koga,« pravi Petek in dodaja da so vsi ti tviti posledica nekih predhodnih dejanj. To niso grožnje, ampak le malo bolj groba retorika, pravi. Tudi nekateri tuji mediji so pristranski; med drugim je nemška državna televizija CDF z njim posnela 20-minutni pogovor, potem pa ni objavila niti sekunde. In to ni edini primer.

Pred volitvami

Dominantni vlogi bodo pred volitvami igrali podobno vlogo kot vedno doslej, meni Petek, to se tudi že opazi. »Razlika pa je ta, da imamo na konservativni strani vedno močnejše medije, ki niso več zanemarljivi in reagirajo na laž, ki se pojavi v dominantnih medijih. To bo igralo veliko vlogo,« je prepričan.

Beseda je tekla tudi o novih obrazih oziroma strankah, ideološkem boju, očitkih o diktaturi itd. »Če je to, kar živimo, diktatura, naj traja,« pravi Petek.

Posnetek pogovora si lahko pogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine