30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(VIDEO) Pogovor z Radom Pezdirjem in Igorjem Omerzo: »Politika, ki ne zmore obsoditi vzporednega mehanizma, Slovenije ne bo popeljala v svetlo prihodnost«

Piše: M. Bo.

Demokracija Magazin Tour oziroma Vseslovenska turneja Založbe Nova obzorja se je tokrat ustavila v Šempasu, kjer je danes potekala predstavitev knjig »Vzporedni mehanizem globoke države« avtorja Rada Pezdirja in »Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA« avtorja Igorja Omerze. Pogovorni večer je vodila goriška kulturna delavka in časnikarka Erika Jazbar.

Publicista in raziskovalca Rado Pezdir in Igor Omerza sta se srečala pred približno šestimi leti v Arhivu RS in takoj ugotovila, da se njuni področji raziskovanja prekrivata. Skupaj sta napisala knjigo »Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB«. Medtem ko se Omerza bolj posveča političnim vidikom raziskovanja zgodovine, kar med drugim opisuje tudi v knjigi »Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA: Ciril Žebot – Peter – Prvi del«, se Pezdir ukvarja predvsem z ekonomijo; v knjigi »Vzporedni mehanizem globoke države« opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Kako se je vse skupaj začelo, je zanimalo voditeljico Eriko Jazbar, in Pezdir je odgovoril, da začetki segajo v čas, ko se še ni vedelo, kaj bo s Trstom. Takrat je nastala ideja, da bi izkoristili slovenska podjetja na tržaškem območju in vzpostavili komunistično omrežje. Zaradi italijanskega nadzora so iskali druge poti in jih tudi našli; Udba je vzpostavila ekonomski oddelek, ki ga je vodil Niko Kavčič, ta oddelek pa je imel svoj legalni in ilegalni del. Udba, ki je po vojni preganjala vse, kar je dišalo po kapitalizmu in posledično uničila slovensko podjetniško infrastrukturo, je potrebovala denar – in začela tihotapiti cigarete.

Vosovski likvidatorji so postali kapitalisti

Na tem partijsko-udbovskem vzporednem mehanizmu so zrasle ‘zvezde’, kot so Niko Kavčič, Ivan Maček – Matija, Edo Brajnik, Janez Zemljarič, Drago Isajlović, Miloš Ogrizek, Ivan Pušnik itd. »Bili so vosovski likvidatorji, ki so ravnokar prilezli iz gozda, niso vedeli, kaj je finančni inženiring,« pravi Pezdir in dodaja, da so se sčasoma priučili in se ujeli s kriminalci iz Švice in mafijci iz Italije. Obstaja dokumentacija, iz katere se vidi, kako so debatirali o finančnih špekulacijah, davčnih obremenitvah itd., skratka, tipična kapitalistična naracija, je dodal Pezdir.

Potrebovali so kapital, zato so šli v državni šverc in kriminal, je nadaljeval Omerza, in to v zelo velikem obsegu. »Celo Italijo so preplavili s cigareti,« je ponazoril in dodal še druge primere, denimo pranje denarja v New Yorku in v primorskih kazinojih. Po njegovih besedah se je slovenska Udba vedno usmerjala v zamejstvo, ne le italijansko, tudi avstrijsko in nekaj manj madžarsko. V zamejstvu je delovala tudi kot državno-teroristična organizacija, torej preganjala ljudi, izvajala atentate in podobno, s čimer je zelo škodovala slovenskim manjšinam.

Edo Brajnik, pomemben udbovec, je navezal stik z izraelskim Mossadom in ta povezava je prerasla v poslovno sodelovanje, ki je tajno potekalo tudi po tem, ko sta Jugoslavija in Izrael prekinila vse diplomatske stike. V 2. polovici 90-ih let je Simon Perez na praznovanje svoje 80-letnice povabil Milana Kučana in Darka Horvata, v začetku 2000 pa so se izraelska podjetja iz te tajne naveze združila s Horvatovo Aktivo in denar je začel odtekati …

Bo kakšen epilog?

Po osamosvojitvi je družbeni denar, ki so ga odlivali v tujino, začel prihajati nazaj v Slovenijo ter v času privatizacije učvrstil centre moči zlasti na področjih medijev, medicinske opreme in bančništva, ob tem pa je NLB je omrežje zalivala z denarjem … Kot vemo, smo na koncu vsi skupaj plačali 5-milijardno bančno luknjo. Nič ni dobilo pravega epiloga, vključno z afero oprane iranske milijarde, in Pezdir meni, da ga bančni kriminal verjetno tudi ne bo dobil, »kar je sramota«; v policiji, tožilstvu in sodstvu »so retardirani ljudje«.

»Politična sila, ki ni sposobna obsoditi vzporednega mehanizma omrežij in banksterstva, Slovenije zagotovo ne bo popeljala v svetlo prihodnost, ampak v greznico …« je prepričan Pezdir.

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine