19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: Rado Pezdir in Branko Grims prepričana, da bodo volitve prelomne, saj vzporedni mehanizem še vedno obstaja

Piše: M. Bo.

Danes je v Domu krajanov Šenčur potekal pogovorni večer, na katerem je glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak gostil dr. Rada Pezdirja, avtorja uspešnice »Vzporedni mehanizem globoke države«, in mag. Branka Grimsa, poslanca SDS. Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja.

Rado Pezdir, ekonomist, je avtor številnih strokovnih in publicističnih člankov, napisal je knjigo »Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov«, skupaj z Igorjem Omerzo pa tudi knjigo »Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB«. V svoji najnovejši uspešnici »Vzporedni mehanizem globoke države« Pezdir na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Branko Grims je eden vidnejših poslancev Državnega zbora RS. Je predsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter član Odbora za zunanjo politiko, Odbora za obrambo in Ustavne komisije. Ob tem je tudi vodja Delegacije državnega zbora v parlamentarni skupščini NATO in predsednik Skupine prijateljstva z Zvezno republiko Nemčijo. Je ustanovni član Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS), danes SDS, bil je tudi član prve demokratično izvoljene Skupščine RS.

Kaj bi šele bilo, če bi obstajali vsi dokumenti

Dogodek je pritegnil veliko ljudi, ki so z zanimanjem prisluhnili zanimivima gostoma. Rado Pezdir je orisal pot, ki ga je pripeljala do pisanja knjige »Vzporedni mehanizem globoke države«; hotel je razumeti omrežja v naši državi, kakšne so lastniške in poslovne povezave ter kako vplivajo na institucije. V Arhivu RS je našel dovolj dokumentacije, da je lahko rekonstruiral vzporedni mehanizem, ki je bil vzpostavljen v 50-ih letih prejšnjega stoletja, tik pred padcem Berlinskega zidu pa je poskrbel, da se je ukradeni družbeni denar odlil v tujino, zlasti bančne oaze. Po osamosvojitvi, v času privatizacije, pa se je začel vračati v Slovenijo, in sicer kot zasebni ‘plenilski’ kapital, ki je krepil ‘prave’ centre moči v državi. Kaj vse bi se še dalo najti v Arhivu RS, če ne bi dokumentov uničili, je seveda vprašanje, pravi Pezdir, a že to, kar je sam odkril, se mu zdi »pošastno«. Če bi te dokumente imela že t. i. Slivnikova četica, ki je že v 90-ih pisala o teh malverzacijah, bi bil tok zgodovine drugačen, je prepričan.

Tudi afera o oprani iranski milijardi v NLB potrjuje obstoj vzporednega mehanizma. Branko Grims, ki je vodil preiskavo Knovsa, je povedal, da obstajajo neki dokumenti, a ne dovolj dobri, da bi veljali za dokazni material. Žal ni bilo pričevanja, ki bi ga lahko uporabili kot neposreden dokaz. Če bi ga, bi gotovo že ‘padale glave’, je dejal Grims in omenil sumljivo smrt nekoga, ki je dan pred pričevanjem v nenavadnih okoliščinah omahnil z lestve. Vse te silne transakcije v NLB so bile po njegovih besedah oproščene plačila, kot da bi šlo za dobrodelnost, v resnici pa je šlo za orožje za množično uničevanje, ki je strogo prepovedano, sploh pa za tistega, ki je na embargo-spisku. Iran je največji financer terorizma na svetu, je dodal Grims. Tudi Pezdir je potrdil, da so bili odkriti nekateri finančni tokovi, a to naših pristojnih institucij nekako ni zanimalo …

Omenjena afera je v tujini zbudila veliko presenečenje, saj gre za veliko denarja, je dejal Grims in dodal, da pa niso bili presenečeni v Bank of America, kjer imajo podatke, po katerih je iz Slovenije odteklo 73 milijard dolarjev (dobrih 100 milijard evrov). Povedal je tudi, da tujci ocenjujejo, da se provizije pri takšnem poslu znašajo od 30 do 40 odstotkov; kar pomeni, da je pri eni milijardi evrov nekdo »pobasal 300 do 400 milijonov evrov«.

Vzporedni mehanizem še vedno obstaja, tudi zato bodo volitve prelomne

Vzporedni mehanizem je ostal, še vedno se zajeda v slovensko družbo in državo, je prepričan Grims. Že v času Demosa je opozarjal, da je potrebna lustracija, poleg tega je povedno, da je Demos razpadel, ko se je začelo lastninjenje; to pa je problem, ki je dolgoročne narave. »Lastništvo je oblikovalo prostor v Sloveniji, postavilo novo elito in še vedno vpliva na dogajanje – nekaj vidimo, vsega pa ne. Tranzicijski levici je uspelo ohraniti vzvode moči,« je dejal Grims. Zaradi vsega tega, kar danes govorimo, bodo tokratne volitve daleč najpomembnejše po osamosvojitvi, je prepričan.

Tudi komisija o bančni sanaciji je potrdila obstoj vzporednega mehanizma, je poudaril Pezdir, saj je odkrila, da so banke v večinski državni lasti dajale kredite izven regulacij in zakonodaje ter v nasprotju z internimi predpisi bank. Krediti so bili nezavarovani, neustrezni, za neobstoječe projekte … in nikoli vrnjeni. »Samo Aktiva Darka Horvata je iz slovenskega bančnega sistema izvlekla 300 milijonov evrov, kar smo morali mi vsi skupaj potem sanirati,« je dejal Pezdir in dodal, da ga najbolj jezi to, da v zvezi s tem ni bilo nobenega sodnega postopka, nobene sodbe, »Darko Horvat pa se nam smeji iz Londona«. »Pos****m se na tožilstvo in NPU!« je bil slikovit Pezdir.

»Kjer ni tožnika, ni sodnika,« pa je dejal Grims in pripomnil, da če pa sodnik je, je to Masleša – kar je v občinstvu izzvalo precej smeha.

Debata je bila dolga in zelo zanimiva, med drugim so govorili tudi o aktualnem političnem dogajanju, o dveh različnih konceptih ne le v Sloveniji, pač pa tudi širše, o prihodnosti, ilegalnih migracijah, varnosti itd.

 

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine