18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: Rado Pezdir in Jožef Jelen prepričana, da je treba nadaljevati pot razvoja in razčiščevanja

Piše: M. Bo.

V galeriji Knjižnice Mozirje je danes potekal pogovorni večer, na katerem je glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak gostil raziskovalca in publicista Rada Pezdirja ter občinskega svetnika in predsednika OO SDS Mozirje Jožefa Jelena.

Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala. Med njimi je tudi uspešnica ekonomista Rada Pezdirja »Vzporedni mehanizem globoke države«, v kateri avtor na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Neverjetno globoka kriza

Leta 2002 je ekipa ekonomistov začela opozarjati, da je naš ekonomski model nenavaden in da bo ob krizi dal nenavadne rezultate. Kriza je prišla in na države različno vplivala, toda v Sloveniji je bila kriza globlja, bilo je več brezposelnih, zažrla se je v bančni sektor in potem še v javnofinančnega. »V čem je problem? Najprej sem pomislil na omrežja,« je motiv za začetek svoje velike raziskave opisal Pezdir in dodal, da je sprva menil, da je izvirni greh nastal okoli 1990.

Tok zgodovine so preobrnili v svojo korist

Dokumenti, ki jih je našel v Arhivu RS, pa dokazujejo, da je bil vzporedni mehanizem globoke države vzpostavljen že veliko prej. Partija je zgradila strukturo, »ki je bila za to, da jo mi vidimo«, v resnici pa je preko Udbe delovala kot mafijska združba, na podlagi ustnih navodil in privolitev. Tihotapljenje cigaret v Italijo, ustanavljanje slamnatih podjetij v tujini, izvažanje ukradenega družbenega kapitala pa tudi likvidacije – vse to je potekalo mimo uradne strukture v državi. Potem je ta kapital začel pritekati nazaj in Pezdirja, kot pravi, fascinira, kako so s tem vzporednim mehanizmom ohranjali svoje pozicije moči in jih utrjevali tudi po osamosvojitvi ter »tok zgodovine preobrnili v svojo korist«.

Treba je nadaljevati pot razvoja in razčiščevanja

»Če hočemo razumeti sedanjost, moramo poznati preteklost,« je dejal Jožef Jelen, kandidat za poslanca SDS na bližajočih se volitvah. »V tej knjigi je vse dokumentirano, to je šolski primer, česa se ne sme delati. Lahko bi bila tudi gradivo za organe pregona,« je dodal, prepričan, da je tožilstvo oziroma sodstvo treba postaviti na nove temelje. Nerazumljivo je namreč, kako neučinkoviti so bili organi pregona pri aferi oprane milijarde v NLB, Irangate. Po Jelenovih besedah ni druge filozofije, kot iti naprej po poti razvoja in razčiščevanja, s katero je začela vlada Janeza Janše, zato je treba iti na volitve, »da te zadeve pripeljemo do konca«.

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine