10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: Pogovor z Radom Pezdirjem, Igorjem Omerzo in Dejanom Kalohom v Kamnici pri Mariboru: Udba je bila esenca zla

V Kulturnem domu Kamnica je danes potekal pogovorni večer, na katerem je glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak gostil raziskovalca in publicista Rada Pezdirja in Igorja Omerzo ter poslanca SDS Dejana Kaloha.

Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala. Med njimi je tudi uspešnica ekonomista Rada Pezdirja »Vzporedni mehanizem globoke države«, v kateri avtor na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo. Prav tako je beseda tekla o knjigi Igorja Omerze Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA ter knjigah Dejana Kaloha Od partije do Patrie in Od Nagodeta do Janše.

Igor Omerza je poudaril, da je bila Udba ustanovljena kot tajna politična policija z namenom, da ščiti nedemokratični režim. »Večina gradiva Udbe je uničenega,« je ponovil Omerza in dodal, da je zadnji vodja nekdanje tajne politične policije Udbe Tomaž Ertl pustil prazno pisarno. »Kljub temu pomanjkanju gradiva sem uspel napisati 17 knjig o politični tajni policiji.« In kaj je presenetilo Omerzo? »Nekatere stvari so popolno ohranjene, druge popolnoma uničene. Uničili so predvsem dokumente zadnjih let pred osamosvojitvijo,« je povedal Omerza ter dodal, da Slovenija čaka arhivske dokumente iz Beograda, kar bi jih morali že dobiti, a je Cerarjeva vlada to preprečila. »To smo zamudili. Trenutna vlada dobro sodeluje z arhivom v Beogradu in upam, da bo v naslednjem mandatu to rešeno,« je še povedal Omerza.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je temu pritrdil. Je pa Kaloh omenil tudi delovanja KNOVS v današnjem času, kjer ima Udba še vedno vpliv. »Duh Udbe veje še danes. Kot je bilo v primeru Patrie.« Spomnil je, da je bila zaradi krivičnega procesa Patria narejena škoda tako sedanjemu premierju Janezu Janši kot tudi politični stranki SDS, ko so 2014 izgubili volitve. »2018 pa so ponovno zmagali. SDS je postala močna politična sila, da pasje bombice ne morejo zamajati njene moči,« je prepričan Kaloh. Je pa Kaloh opozoril tudi na težavo vladavine prave v Sloveniji, kjer bi morali biti vsi enaki pred zakonom, a temu ni tako. K slabi situaciji v pravosodju, kot je povedal Kaloh, prispeva tudi primer Masleša, ki še vedno ni zadovoljivo predstavil dokumentov glede diplomske naloge ter delovanje predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika v zadevah sodnikov Zvjezdana Radonjića in Ane Testen. V pogovoru se je dotaknil primera Franc Kangler, ki je botroval k napovedani spremembi zakona z namenom, da se take kalvarije, kot jo je bil deležen Kangler, ne bi več dogajale.

Rado Pezdir je v pogovoru izpostavil, da je bila Udba esenca zla, ki se zalezla v vse pore našega življenja. »Ni problem samo v zakonodajni oblasti, ampak tudi v izvršni oblasti.« Pezdir je spomnil na primer nekdanjega Udbovca Draga Isajlovića, ki je bil pogodbeni svetovalec ministra za finance Franca Križaniča v Pahorjev vladi leta 2009. Pezdir je prepričan, da večkrat opevana slovenska zgodba o uspehu ni ravno zgodba o uspehu prav zaradi vzporednega mehanizma, kar se je pokazalo v času ekonomske krize pred dobrim desetletjem. »Če kdo ovira slovenski razvoj, so to omrežja.« Pezdir je na podlagi tega začel z raziskovanjem teh omrežij, ki so ga privedli vse do leta 1990 in do podjetja, ki posluje v tujini, v davčni oazi. Odšel je v Arhiv RS in naročil gradivo o Udbi, kjer je prišel do podatka o podjetju Colcommerce Vaduz, ki ga je ustanovil Niko Kavčič. Pred 70 leti je tako partijska tajna policija oblikovala skrivni mehanizem ekonomskih in finančnih transakcij, ki ni nehal delovati vse do danes, pravi Rado Pezdir. O vzporednem mehanizmu je Pezdir pred kratkim napisal tudi obsežno knjigo z naslovom »Vzporedni mehanizem globoke države«. Omenjeno knjigo začenja s primerom Farrokh, ko se je v Novi ljubljanski banki oprala milijarda evrov iranskega denarja. To je bilo v letih 2009 in 2010. In tudi o primeru Farrokh je tekla beseda.

Pogovor si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine