9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

(VIDEO) Demokracija Magazin Tour: Predstavitev knjige Tomaža Kladnika

Piše: M. Bo.

V Parku vojaške zgodovine Pivka je danes potekal pogovorni večer, na katerem je Tomaž Kladnik predstavil svojo knjigo »Zadišalo je po slovenski vojski«. V njej obravnava slovenske vojake v vojskah 20. stoletja, pri čemer nameni poseben poudarek nastanku oboroženih sil demokratične in samostojne Slovenije ter vojni za obrambo njene suverenosti. Pogovor z avtorjem je vodil namestnik glavnega in odgovornega urednika Demokracije in TV-voditelj Metod Berlec.

Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala.

Polkovnik prof. dr. Tomaž Kladnik v svojih znanstveno-raziskovalnih, strokovnih in pedagoških delih obravnava tematiko nacionalne in obče sodobne zgodovine, s poudarkom na vojaški zgodovini. Pri tem odpira tudi nova poglavja in tako prispeva k razvoju slovenske znanstvene, vojaške, misli. Zaposlen je na Centru vojaških šol Slovenske vojske, vojaško in evropsko zgodovino pa predava tudi na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Za svoje delo je med drugimi prejel zlato medaljo Slovenske vojske, srebrno medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Fridolina Kavčiča za znanstvenoraziskovalne dosežke.

Njegova knjiga »Zadišalo je po slovenski vojski« je izšla 25. oktobra lani, na dan suverenosti, ko obeležujemo odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

Med obiskovalci tudi pomembna imena

Ob začetku pogovornega večera je nekaj besed spregovoril Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine, ki je dejal, da je ponosen, da v njem poteka predstavitev knjige Tomaža Kladnika – ta je bil namreč tudi aktivno vpleten v oblikovanje te institucije. Pozdravil je vse obiskovalce, med katerimi so bili tudi Lojze Peterle, prvi demokratično izvoljeni predsednik vlade v nacionalni zgodovini, Tone Krkovič, ki jo formiral Manevrsko zaščito narodne zaščite (MSNZ), ter pesnik in igralec Tone Kuntner, ravno tako velik domoljub. Vsi trije so na koncu pogovora tudi spregovorili, Kuntner pa je predstavil nekaj besed Ivana Cankarja.

»Naslov je bil samoumeven«

Naslov knjige Tomaža Kladnika je povzet iz Peterletovega govora, ki ga je imel pred prvim javnim postrojem slovenskih oboroženih sil v Kočevski reki 17. decembra 1990. »Ko sem iskal naslov, se mi je ta zdel samoumeven,« je dejal Kladnik. Poudaril je, da takrat nihče ni smel oziroma upal glasno povedati, da Slovenija potrebuje oboroženo silo, Peterle pa je obrambne sile prvič poimenoval slovenska vojska, ki v tistem času še ni bila ustavna kategorija.

Voditelj večera Metod Berleca je zatem gosta spraševal o vsebini knjige, ki obravnava slovenske vojake v vojskah vse od prve svetovne vojne do danes in je izjemen doprinos tudi za področje izobraževanja. Razpravljala sta o pomembnih vojaških osebnostih, kot sta bila Rudolf Maister in Franjo Malgaj, o tem, zakaj je jugoslovanska vojska aprila 1941 tako hitro kapitulirala, kako sta se v Sloveniji med drugo svetovno vojno oblikovali dve vojaški formaciji itd.

Posebno pozornost sta posvetila tudi osamosvojitveni vojni, v kateri je Slovenija zmagala zaradi dobrih priprav na vseh področjih, tudi na vojaškem, ter velike podpore civilnega prebivalstva, je dejal Kladnik. V knjigi tudi predstavi glavne akterje, od državnih sekretarjev Janeza Janše in Igorja Bavčarja, preko organizatorjev Krkoviča (MSNZ) in Vinka Beznika (milice), do poveljnika TO Janeza Slaparja in poveljnikov posameznih pokrajin TO.

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine