13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nenavadno: medtem ko Fajonova poleg SD prevzema tudi vodenje evropskega sklada za migracije, poslanec njene stranke sprašuje zunanjega ministra Logarja glede vračanja migrantov v njihovo domovino

Poročali smo že o tem, da predsednica SD Tanja Fajon z današnjim dnem prevzema tudi vodenje evropskega sklada za migracije in azil. Fajonova, ki je še vedno evropska poslanka, je sicer velika zagovornica muslimanskih migrantov pri njihovem pohodu v Evropo.
 
A ko mačke ni doma, miši plešejo, pravi star pregovor. Marsikoga bo presenetilo, kakšno poslansko vprašanje je poslanec SD Predrag Baković naslovil na ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja. Sprašuje ga namreč o vračanju migrantov v njihove matične države, pri čemer je skoraj bogokleten za svojo strankarsko šefico.
 
Poglejmo, kaj pravi. Kot je zapisal, je že sredi septembra postavil Logarju pisno poslansko vprašanje v zvezi z vračanjem migrantom. “Nezakonite migracije so namreč vse bolj problematične in zahtevajo vse več aktivnosti, ki jih policija izvaja na področju varovanja državne meje. Pogosto se dogaja, da imajo policisti isto osebo večkrat v postopku zaradi nelegalnega prehoda državne meje, kljub temu, da jo vrnejo v državo iz katere je nezakonito vstopila na naše ozemlje. Ker gre pri tem za »Sizifovo delo«, je edina učinkovita rešitev, da se tako osebo, če seveda to dopuščajo predpisi in mednarodne pogodbe ter konvencije, vrnejo v matično državo na način, da se za osebo kupi letalska karta in se ga v domovino vrne z letalom. Npr. Maroko, od koder zadnje čase prihaja vse več ilegalnih migrantov, ni nevarna država in je takšna vrnitev vsekakor bolj učinkovita in tudi ekonomična, kot vrnitev v Hrvaško, saj bo oseba ponovno poskušala priti v Slovenijo in od tam naprej v ciljno državo,” je zapisal Baković.

Baković je v nadaljevanju povzel odgovor na vprašanje, s kakšnimi težavami se policija sooča pri takšnem vračanju oseb v matične države. Kot povzema, so v odgovoru navedli, da države zavračajo sprejem državljanov s strani tretjih držav, da gre za nepripravljenost veleposlaništev tretjih držav za izdajo začasnih potovalnih dokumentov in potrjevanje istovetnosti tujcev ter zavračanje podpisov sporazumov o ponovnem sprejemu oseb s strani tretjih držav (Alžirija, Maroko, Tunizija, Indija, Iran, Irak, …) ter pomanjkanje ustreznih ukrepov na nivoju Evropske unije proti “ne sodelujočim” tretjim državam. Minister je na vprašanje, »v katero državo je tak način vračanja oseb najbolj otežkočen«, navedel, da obstaja več tretjih držav, ki v postopkih vračanja tujcev niso pripravljene sodelovati, zaradi česar je vračanje izjemno težavno oziroma sploh ni mogoče. Vračanje je običajno povezano oziroma pogojeno tudi s sodelovanjem tujca v postopku (npr. Maroko, Alžirija, Tunizija, Irak, Iran).  Navedene države lastnega državljana proti njegovi volji niso pripravljene sprejeti in mu hkrati ne izdajo potovalnega dokumenta, kar pa posledično pomeni, da tujca ni možno odstraniti iz Republike Slovenije oziroma Evropske unije.

Poslanec SD, ki je bil sicer izvoljen v Kočevju, torej območju, kjer policija velikokrat zajame večje skupine migrantov, zato sprašuje ministra, kaj je s svojo ekipo storil do sedaj, glede na to, da države zavračajo sprejem državljanov s strani tretjih držav in da so tudi veleposlaništva tretjih držav nepripravljena izdajati začasne potovalne dokumente, ob tem zavračajo podpise sporazumov o ponovnem sprejemanju oseb s strani tretjih držav (Alžirija, Maroko, Tunizija, Indija, Iran, Irak…), pa tudi neukrepanja na nivoju Evropske unije proti nesodelujočim tretjim državam. Bakovića tako zanima, ali načrtuje aktivnosti (in kakšne), da bi bilo vračanje tujcev v matične države z letalom bolj učinkovito, zlasti z državami, od koder pride največ migrantov.

Vsekakor zanimivo in s strani opozicije presenetljivo koristno poslansko vprašanje, ki kaže, da ima poslanec podobno stališče o migrantih kot ilirskobistriški župan Emil Rojc, ki je tudi član SD. Velja pa tudi upoštevati, da je Baković tudi nekdanji policist, deloval je tudi kot pomočnik komandirja policijske postaje v Kočevju, nato pa kot višji inšpektor v Policijski akademiji. Kar pomeni, da delo policije zelo dobro pozna in da je verjetno tudi obveščen, s kakšnimi težavami se policija srečuje pri ilegalnih migracijah. Verjetno pa Tanja Fajon nad omenjenim poslanskim vprašanjem ni ravno navdušena…

Zadnje novice

Sorodne vsebine