23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Nekdanji ustavni sodnik Zobec glede ukinitve Twitterjevega računa Donaldu Trumpu: To se ne dogaja na Kitajskem ali v Rusiji, ampak v ZDA, kar je grozljivo!

“In kar je najhujše: To se ne dogaja na Kitajskem, v Rusiji, ampak v zibelki demokracije, v ZDA. Ne razumem, kako je to mogoče, da milijonarji Silicijeve doline odločajo o svobodi izražanja. Grozljivo,” je nedavno Twitterjevo odločitev, da ukine račun ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, komentiral bivši ustavni sodnik Jan Zobec. 

 

Če je bila za spletne velikane doslej še značilna razmeroma mehkejša oblika cenzure pa se je z ukinitvijo Twitterjevega računa ameriškega predsednika Donalda Trumpa zgodil nepredstavljiv precedens, ki je osupnil številne znane uporabnike družbenih omrežij in celo nemško kanclerko Angelo Merkel. Za mnenje glede tega, kam gresta demokracija in svoboda izražanja v ZDA, smo povprašali nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca, ki je nastalo situacijo komentiral sledeče: “V tem vidim konkretno nevarnost omejevanja svobode izražanja in komunikacije med ljudmi. Gre za omejevanje svobodnega pretoka idej, misli, stališč, kar je predpogoj, prvi pogoj, za demokratično družbo. To je z vidika demokracije gotovo najpomembnejša vrednota.”

Gre za vprašanje svobode komuniciranja in izražanja. Demokracija temelji prav na dejstvu, da smo ljudje družbena bitja, zato je takšno ravnanje zelo problematično. To pomeni, da se nekdo, ki obvladuje komunikacijo v smislu omogočanja le-te, ki jo vzdržuje, ki je lastnik komunikacijskih kanalov, v končni fazi odloča tudi o demokraciji. Omejevanje pa je prvi korak nazadovanja demokracije in njenega umiranja, k čemur privede prav omejevanje svobode izražanja. Zobec v tem vidi veliko nevarnost. “Jutri bodo ukinili račun nekomu drugemu, katerega politična stališča, bodo v oporeki z njihovimi.” 

Twitter je povsem povozil načela demokracije, ko je z ukinitvijo računa utišal predsednika ZDA Donalda Trumpa. (Foto: epa)

“In potem tretjemu, četrtemu in lahko se nam zgodi, da bomo družba enoumja oziroma da bodo lahko komunicirali samo tisti, ki bodo komunicirali tako kot je v interesu tistih, ki so lastniki teh omrežij,” je bil še kritičen Zobec. Gre torej za Twitter, Facebook in vsa ostala spletna omrežja. Kot je še dejal je to zelo nevarno. Obstaja bojazen, da vstopamo v novo leto 2021 z dodatno skrbjo, ne samo zaradi epidemije Covida-19, ampak tudi z nazadovanjem demokracije. “In kar je najhujše: to se ne dogaja na Kitajskem, v Rusiji, ampak v zibelki demokracije, v ZDA. Ne razumem, kako je to mogoče, da milijonarji Silicijeve doline odločajo o svobodi izražanja. Grozljivo.” 

Domen Mezeg

Zadnje novice

Sorodne vsebine