25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Nekdanji urednik Tednika Igor Pirkovič, ki je moral zaradi političnih pritiskov po oddaji o Thompsonu odstopiti, razmišlja o odškodninskih tožbah zoper odgovorne!

»Nisem se imel možnosti braniti. Umazali so moje dobro ime. Razmišljam o odškodninskih tožbah proti nekaterim medijem«, je za Demokracijo povedal novinar RTV Slovenija Igor Pirkovič, ki je bil do afere s prepovedjo koncerta Marka Perkovića Thompsona urednik Tednika, nato pa je bil zaradi pritiskov prisiljen odstopiti.

 

Novinar in voditelj na RTV Igor Pirkovič je leta 2017 za Tednik naredil prispevek o Marku Perkoviću Thompsonu, v katerem je hrvaški pevec zavrnil obtožbe, ki so se na njegov račun pojavljale v osrednjih slovenskih medijih. Kasneje je bil Thompsonov koncert prepovedan, ceno pa je plačal urednik Tednika Igor Pirkovič. Zaradi političnih pritiskov in napadov v mainstream medijih je podal odstopno izjavo, odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik pa jo je sprejela.

Če ne bi bilo Thompsona, bi našli kaj drugega

V tako nezdravem okolju je treba odstopiti. “Tudi zato, da sem zaščitil tiste pokončne ljudi, ki so ob pritiskih stali za mano in mi ščitili hrbet.”Presekal sem to agonijo,“ je takrat povedal Igor Pirkovič. Pirkovič danes pravi, da je bil njegov prispevek v Tedniku vrhunski in sploh ni bil nestrpen. Thompsona je poiskal zato, da bi povedal svoje mnenje, saj se je o njem prepirala cela Slovenija. “Če prispevek ne bi bil narejen profesionalno in bi bil zanič, bi ga zagotovo umaknili iz arhiva TV Slovenije. Tako pa je še vedno tam,” je povedal za Demokracijo. “Že prej sem bil na udaru, iskali so razlog, da me razrešijo. Če ne bi bilo Thompsona, bi našli kaj drugega”, je še dejal in dodal, da je bilo umazano njegovo dobro ime, zato razmišlja o odškodninskih tožbah proti nekaterim medijem.

Prispevek je šel v nos levi novinarski struji

Ni skrivnost, da je šel nesojeni nastop hrvaškega pevca močno v nos levi politični struji na Televiziji Slovenija, a so šli s svojimi napadi na urednika Pirkoviča vendarle predaleč. Spomnimo, da je kot prva zahtevala razpravo o prispevku o Thompsonu takratna programska svetnica Jedrt Jež Furlan, ki je javno zatrjevala, “da je bil z novinarskega stališča to neprofesionalen prispevek. Njegov avtor bi lahko za mnenje o Thompsonu zaprosil vsaj kakšnega hrvaškega novinarja, ki pozna to problematiko. Da ne govorimo o ideološki spornosti prispevka in relativiziranju ustaškega pozdrava Za dom spremni”. Jež Furlanova se je obregnila tudi ob dejstvo, da je Thompson v oddaji med drugim dejal, da ustaštva ne more komentirati, ker ni zgodovinar.

Iskrilo se je tudi na Facebooku. Tam se je namreč oglasila urednica dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, Mojca Šetinc Pašek, ki je zapisala, da so na RTV izgubili vse uredniške kriterije in da se bo zadeva ponovno uravnotežila v Odmevih. “Posipavam se s pepelom, čeprav na Tednikovo urednikovanje zares nimam vpliva, me je globoko sram”, je bentila Šetinc Paškova. Pristransko in nekorektno poročanje, ki naj bi kršilo hišni kodeks, je Pirkoviču očitala tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski.

Zadnje novice

Sorodne vsebine