21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije Ernest Petrič je postal novi član Beneške komisije

Vlada je na današnji seji za novega člana Beneške komisije imenovala svetovalca predsednika republike in nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, za njegovo namestnico pa nekdanjo generalno pravobranilko na sodišču EU Verico Trstenjak. Imenovana sta bila za štiri leta, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolj znana kot Beneška komisija, je bila ustanovljena maja 1990 in ima sedež v Benetkah. Deluje kot svetovalno telo Sveta Evrope za ustavna vprašanja. Sestavljajo jo strokovnjaki s področja ustavnega in mednarodnega prava, vrhovni ali ustavni sodniki in predstavniki parlamentov.

Njen namen je promovirati evropsko pravno dediščino, njena mnenja vplivajo na reforme in druge zakonodajne ureditve v marsikateri državi članici. Priznana je kot neodvisen mednarodnopravni think-tank in uživa strokovni ugled.

Slovenija je članica Beneške komisije od marca 1994. Države v Beneško komisijo imenujejo enega člana in enega nadomestnega člana za obdobje štirih let, ki sta lahko ponovno imenovana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine