5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Nekdanji jezuit dobil novega predstojnika – koprskega škofa. In kaj zdaj?

Piše: Blagovest.si

Nekdanji jezuit Marko Ivan Rupnik je po poročanju spletne strani tednika Družina po novem inkardiniran v koprsko škofijo. Za inkardinacijo naj bi zaprosil junija, koprski škof Jurij Bizjak je prošnji ugodil in to menda ekspresno hitro, že teden dni po prejetem pismu. 

Kot je znano, je bil Rupnik izključen iz jezuitskega reda, medtem ko so preostali trije (nekdanji) jezuiti, ki so delovali v Centru Aletti, sami zaprosili za izstop. Inkardinirani naj bi bili v celjsko škofijo, kar pa ne pomeni, da bodo prav v njej tudi delovali. Gre zgolj za to, da imajo kot kleriki svojega ordinarija. Rupnik je bil sicer res  izključen iz jezuitskega reda, ni bil pa izgnan iz kleriškega stanu, kar pomeni, da lahko še naprej opravlja duhovniška opravila, če je vključen v novo kleriško družbo (redovno skupnost) ali v personal škofijskih duhovnikov katerekoli škofije, če ga je škof seveda voljan sprejeti.

Kot še poroča Družina, sklicujoč se na portal Silere non possum, se je škof Bizjak pred sprejemom Marka Rupnika v koprski škofiji posvetoval z apostolskim nuncijem v Sloveniji nadškofom Speichom, pa tudi z vikarjem rimske škofije kardinalom De Donatisom ter Giacomom Incittijem, profesorjem kanonskega prava. Nuncij Speich je po navedbah spletnega portala Silere non possum Rupnikovo inkardinacijo v Kopru imenoval »odlična rešitev«: s sprejemom v domači škofiji naj ne bi bilo težav, »ker tako ali tako ni bilo nobene obsodbe«.

Res pa je, kar priznava tudi portal Silere non possum, da inkardinacija ni dokončna, ampak poskusna. Šele naknadno se škof ordinarij lahko odloči za trajno inkardinacijo.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine