11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak zanika, da je glasovala za Šarca – kot pravi, ji nekdo skuša »naprtiti izdajstvo«

Poslanka NSi Ljudmila Novak je na svojem Facebook profilu zavrnila namigovanja, da je prav ona prispevala nepričakovani opozicijski glas podpore Marjanu Šarcu za izvolitev na mandatarsko funkcijo. “Očitno me nekdo želi narediti za grešnega kozla in mi naprtiti izdajstvo,” je zapisala.

 

Spomnila je, da je že v svoji razpravi med petkovo sejo v DZ napovedala, da bo glasovala proti mandatarstvu Šarca. Da je to tudi storila, pa lahko po njenih besedah potrdi tudi poslanka, ki je videla njeno glasovnico. Poslanke  ne želi izpostaviti z imenom.

“Menim namreč, da ima Marjan Šarec za to zahtevno funkcijo premalo izkušenj, z levico pa bo vladati zelo naporno. Slutila sem, da bo nekdo to glasovanje zlorabil za podtikanja,” je še zapisala Novakova.

Šarec je namreč v petek na tajnem glasovanju dobil podporo 55 poslancev. Napovedali so mu jo v šestih strankah, ki so sklenile partnerski sporazum o sodelovanju pri vodenju države v tem mandatu, torej v LMŠ, SD, SMC, SAB in Levici, ki imajo skupaj z Milanom Brglezom, ki sicer ni več član stranke, je pa še vedno poslanec SMC, 52 poslanskih glasov. Dva glasova sta glede na napovedi najverjetneje prispevala poslanca narodnih skupnosti. En glas, 55., pa je moral priti iz ene od strank SDS, NSi in SNS.

Ime Novakove se je najpogosteje omenjalo v ugibanjih o tem, kdo bi lahko dal ta 55. glas, saj je v zadnjih tednih napovedala, da ne bo podprla mandatarstva prvaka SDS Janeza Janše, če bi prišlo do glasovanja o njem. Je pa tudi Novakova sredi julija podprla sklep izvršilnega odbora NSi, da prekine koalicijska pogajanja s Šarcem.

Šarec je v izjavah za medije po izvolitvi dejal, da ne ve, kdo mu je dal 55. glas, se mu pa zahvaljuje. Priznal je, da ga je pred glasovanjem nekoliko skrbelo, močno podporo pa  je ocenil “kot dober obet za nadaljevanje procesa oblikovanja vlade”.

O tem, da je najverjetneje glas za Šarca iz opozicije dala Ljudmila Novak, smo sicer prvi poročali prav na našem spletnem portalu, vendar s pripombo, da je zaradi dejstva, da je glasovanje tajno, to zelo težko dokazati. Res je sicer, da lahko Ljudmili Novak tudi verjamemo na besedo in da je glas za Šarca morda oddal kateri drug »padalec«. Vendar pa ni bilo mogoče spregledati, da je po koncu glasovanja in razglasitvi rezultatov kot ena prvih čestitala Šarcu …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine