16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Nekdaj Jankovićev Mercator bo do konca letošnjega novembra pristal v ruskih rokah

Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev pričakuje, da bo slovenski trgovec Mercator del skupine, ki je prevzela zdravi del hrvaškega Agrokorja, postal do konca novembra. V Fortenovi želijo letos v Mercatorju zmanjšati razmerje med dolgovi in dobičkom pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBTDA) na manj kot pet.

 

Poletajev je v pogovoru za današnji Večernji list dejal, da je s slovensko vlado dogovorjen načrt prenosa delnic Mercatorja v sistem Fortenove grupe. To naj bi se zgodilo do konca novembra, saj morajo izvesti še nekatere uradne postopke.

Šef Fortenove je spomnil, da je skupina Mercator lani uspešno sklenila program prodaje odvečnih nepremičnin in znižanja dolgov, kar je pripeljalo do krčenja razmerja med dolgovi in EBITDA z 9,4 leta 2017, na 7,2 lani. EBITDA Mercatorja se je konec lanskega leta zvišala za več kot 17 odstotkov, a to ni bilo povezano s prodajo nepremičnin. Letos nameravajo razmerje med dolgovi in EBITDA Mercatorja znižati pod pet, je povedal.

Med drugim je dejal tudi, da sta Konzum in Mercator lani okrepila dobičkonosnost, ne samo v primerjavi z letom 2017, ki ni bilo reprezentativno, temveč tudi glede na leto 2016.

Dobičkonosnost Mercatorja se je po njegovih besedah podvojila. Medtem ko Mercator ni poslabšal svojega položaja na slovenskem trgu, pa je pešalo njegovo poslovanje v Srbiji. Kot je dodal Poletajev, so zato pripravili načrt za izboljšanje likvidnosti Mercatorja Srbija.

Tudi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je v pisni izjavi spomnil, da je skupini Mercator v zelo kratkem času uspelo bistveno povišati učinkovitost in dobičkonosnost. “Veseli me, da vodstvo Fortenove prepoznava velike pozitivne premike v poslovanju skupine Mercator, še posebej v Sloveniji in tudi Srbiji, ki smo jih uspeli ustvariti v zadnjih dveh letih,” je zapisal in dodal, da imajo v Mercatorju še veliko priložnosti za razvoj in rast. “To so naše prioritete za v prihodnje. Prva pa je vsekakor prenos Mercatorja na Fortenovo.”

Glede dobičkonosnosti Konzuma je Poletajev dejal, da se je zvišala za 4,5-krat, in to kljub krčenju prihodkov za več kot deset odstotkov. Hrvaški trgovec je leta 2017 izgubil tržne deleže na Hrvaškem, lani pa jih je delno obnovil, je povedal prvi mož Fortenove.

Ni pa pojasnil, ali bo ruska Sberbanka, ki je največja lastnica Fortenove skupine, svoj delež prodala v naslednjem letu dni. Po njegovih besedah si prizadevajo, da bi Fortenovo najprej stabilizirali, vzpostavili transparenten sistem upravljanja in optimizirali poslovanje vseh podjetij v skupini, da bi dosegli najboljšo ceno in pogoje za prodajo.

Poletajev pričakuje, da bo skupščina družbe do konca tedna obravnavala predlog uprave o refinanciranju nekaj več kot milijardo evrov vrednega super senior posojila na podlagi ponudb ameriškega sklada HPS Investments partners in ruske banke VTB. Novi aranžma naj bi veljal štiri leta, obresti pa bodo znižali z obstoječih 13 odstotkov na 8,3 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine