15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nekaterim je to dovoljeno: Rajko Pirnat dopustoval pri svojem kolegu v Marini Portorož, zanj pa je opravil tudi pravno svetovalne storitve: “Teh računov ne hranim”

“Mediji, ki so se vztrajno odločili kuhati vojno proti ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec, bi morali svoj vpliv raje uporabiti za prenovo cest po hudih neurjih,” smo prejeli v uredništvo kritiko na račun večinskih medijev. V zadnjih dneh smo bili priča vedno večjemu napadu na Ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec. Vojna, ki so jo zakuhali mediji, že zdavnaj več ne pije vode, medtem pa se jim že celotna javnost smeji, saj pravijo, da je v Sloveniji veliko več problematik, katerim bi morali dati večji pomen. V preteklih dneh smo tako razkrivali zastonjkarsko uživanje tudi drugih vidnih članov politike, kar pa je seveda dovoljeno samo prvorazrednim. Na uredništvo pa smo poleg omenjene kritike tako prejeli tudi informacijo o pravniku Rajku Pirnatu, ki po navedbi virov zelo rad dopustuje pri svojem kolegu Bojanu Petanu.

 

Rajko Pirnat je znan predvsem po tem, da služi bajne denarce s strani javne uprave s svojim Inštitutom za javno upravo, povedano z drugimi besedami – na račun denarja davkoplačevalcev. Pirnat sicer sodeluje tudi s podjetjem Marina Portorož, katerega lastnik je Bojan Petan. Med drugim je  sodeloval tudi pri pritožbi Marine Portorož proti piranski občini, ki je zahtevala povišanje koncesijske dajatve za Park Sonce.

Na gospoda Pirnata smo se obrnili z novinarskim vprašanjem, če navedbe našega vira, da rad dopustuje v Marini Portorož – in to zastonj, res držijo in ga prosili, da nam predloži račune o plačanih storitvah. Dejansko od njega nismo zahtevali nič več, kot zahtevajo večinski levičarski mediji od Aleksandre Pivec. Pirnat nam je nato tudi odgovoril, in sicer, da je “opravil nekaj pravnih svetovalnih storitev za družbo Marina Portorož, ki so jih v celoti plačali po običajni tarifi, po kateri tudi sicer opravljam pravne svetovalne storitve. Sam sem nekajkrat letoval v apartmajih Marine Portorož po njihovih običajnih cenah in v celoti sam plačal vse račune. Nazadnje sem bil tam pred dvema letoma in seveda teh računov ne hranim.”

Da vrhunski pravni strokovnjak ne hrani računov dve leti, je milo rečeno nenavadno, saj je znano, kaj glede hranjenja računov in zastaralnih rokov določa Obligacijski zakonik: V prvi skupini je zastaralni rok pet let (najdaljši): sem spada večina pogodbenih obveznosti (pogodbe o delu, prodajne pogodbe …). V drugi skupini je zastaralni rok tri leta, in sicer za obveznosti, ki jih plačujemo letno ali v krajših časovnih obdobjih (na primer obresti, preživnine …). V tretji skupini pa je zastaralni rok eno leto. Sem sodi večina mesečnih ali največ trimesečnih obveznosti, ki jih plačujejo gospodinjstva (elektrika, plin, voda, telefon …). To je sicer zapisal Petanov Dnevnik v svojem članku Kako dolgo moramo hraniti račune in druge dokumente ter zakaj. In letni dopust zagotovo ne sodi med redne mesečne obveznosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine