12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Nedopusten poseg politike v sistem javnih uslužbencev

Piše: M. D.

Golobova vlada je sinoči, na svoji prvi seji, da do naslednjega tedna pregleda vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. januarja 2020 do včeraj, 1. junija 2022. V tem delu bodo zajeli tudi zaposlitve v nekdanji vladi Marjana Šarca, Janševa vlada je namreč mandat nastopila 13. marca 2020.

Na sinočnji sklep vlade se je odzval dr. Miro Haček, redni profesor na Fakulteti za družbene vede (FVD). Na Twitterju je zapisal:

“Tole je seveda nedopusten poseg politike v sistem javnih uslužbencev. Vlada lahko revidira navedeno zgolj za upravne menedžerje (najvišje javne uslužbence), nikakor pa ne za vse javne uslužbence kar počez.”

Prof. dr. Žiga Turk, nekdanji minister za izobraževanje, je ob tem dodal: “Poleg tega, da je pravno nevzdržno, vodi v situacijo, ko bo vsaka vlada po vsakih volitvah naredila isto. Palica ima dva konca.”

Eno od mnenj je sicer, da zaposlitve lahko pogledajo, kako smejo ukrepati, je pa drugo vprašanje. Zakon je namreč tu zelo jasen. Ker o tem molči tudi večina medijev, pa je na dlani, da bo to tudi vroča medijska zgodba prihodnjih tednov in mesecev, kar bo zakrivalo delo ali nedelo nove ministrske ekipe.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine