11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Nebuloze, ki jih razširja Mladina: Vojna proti splavu produkt “industrije laži” in kako je nacionalizem poskrbel za prepoved splava

“Ko je splav postal zakonit, je to bil prelomni trenutek za samoodločbo žensk,” so zapisali pri Mladini in navedli, da se je zakonodaja na področju splava v zadnjih letih začela zaostrovati v državah, kot so Poljska, Italija, Španija in ZDA. Pri tem so navedli kup nesmislov.

 

Razlog za vse strožjo zakonodajo pa naj bi po trditvah sociologa Andreasa Kemperja bilo zmanjševanje števila prebivalcev, kar naj bi posledično vodilo v povečanje nacionalizma in vladno spodbujanje k imetju več otrok. Po drugi strani pa naj bi bil feminizem zaradi številnih bojev “za volilno pravico, poroke za vse, ženske kvote izčrpan, zato ima manj moči za boj, da je treba ženskem omogočiti, da same odločajo o rojstvu otrok”, so zapisali pri Mladini.

Bolj res bi bilo trditi, da se je feminizem izpel. Namreč, edina stvar, za katero se je v samem začetku zavzemal, je bila dosežena, ženske so postale enakopravne z moškimi. Namesto, da bi se tu tudi ustavil, si je feminizem skozi desetletja svojega obstoja iskal vedno nove mline na veter, dokler se feministične junakinje prejšnjih desetletij niso začele spreminjati v “nestrpne”, saj si upajo trditi, da moški, ki spremeni spol, še ni ženska.

Ne nacionalizem, temveč progresivci, ki so šli predaleč

V številnih državah strožja zakonodaja glede splava ni vzniknila zaradi “nacionalizma”, ne glede na to, kako lepo bi bilo to slišati, temveč kot protiudarec progresivizmu. Če samo pogledamo v ZDA, kjer je trenutno tako aktualna nova zakonodaja, ki so jo sprejeli v Alabami, s katero je splav iz kateregakoli razloga prepovedan. Ta zakonodaja je bila sprejeta na zvezni ravni potem, ko so demokrati v zveznih državah, kot je Virginia, dovolili opravljanje splava do samega rojstva.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Pri Mladini si niso mogli pomagati, da ne bi za nasprotovanje splavu okrivili cerkve. Po mnenju profesorice Daphne Hahn naj bi bil kriv papež, ki “enači splav z umorom”. Trditev Hahnove je smiselna zgolj in samo, če je cel svet katoliški. Ravno tako pa ne gre za to, da “ženske ne morejo same odločati o rojstvu otrok”. Gre za življenje otrok, ki bi jih podporniki kulture smrti iz takšnih ali drugačnih razlogov radi umorili.

“Potrebna je tehtna, argumentirana razprava, ki edino lahko privede do razumnih zaključkov in rešitev.” To so lepe besede, a kaj, ko je na koncu dneva izbira še kako črno-bela. Na koncu dneva je vprašanje vedno, ali bomo nedolžnega otroka ubili ali mu pustili živeti.

Splav na Nizozemskem

Kot dober primer liberalne politike splava Mladina omenja Nizozemsko. “Ta država ima glede splava eno najbolj liberalnih zakonodaj v Zahodni Evropi (…) kljub temu je Nizozemska med državami z najmanj splavi na svetu.” Kakršnakoli omemba številk izostane. Statistika kaže, da na Nizozemskem letno s splavi ubijejo okoli 30 tisoč otrok. Včasih, ravno v letih, ko so v državi legalizirali splav do 24. tedna nosečnosti, so letno s splavi pomorili okoli 40 tisoč nedolžnih otrok. V tistih norih sedemdesetih letih pa se številke povzpnejo celo do 100 tisoč pomorjenih nedolžnih otrok. Število splavov na Nizozemskem se ni skrčilo zaradi dostopnosti opravljanja splava, temveč splošno razširjene rabe kontracepcijskih sredstev.

VIDEO

Za konec so pri Mladini začeli še s teorijami zarote. Tako naj bi se po navedbah, ki so jih povzeli iz Salonovega intervjuja z Ari Rabin-Havtom, za nasprotniki splava skrivala “dobro zakrinkana industrija”, ki z namenom služi politiki in “ustvarja in razširja laži”. Kaj točno so te laži, ni nikjer opredeljeno, a najbrž niso imeli v mislih skritih kamer, ki so v zadnjih letih v ZDA ujele kar nekaj strokovnjakov za splav, kako razpravljajo o ceni organov v splavu pomorjenih otrok. Nekateri “zdravniki” gredo celo tako daleč, da sami nazorno opišejo, kako raztrgajo otroka in ga izvlečejo ven po delih, zato da lahko potem organe prodajo naprej.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine