17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Ne glede na trenutne razmere se zdravstvu na Gorenjskem obetajo boljši časi

Predsednik vlade je v preteklih dneh obiskal Univerzitetno kliniko Golnik in Splošno bolnišnico Jesenice, kjer se je sestal z vodstvi bolnišnic. Tako se je seznanil s stanji v obeh bolnišnicah, še posebej pa je poudaril, da Gorenjska potrebuje novo splošno bolnišnico.

 

Kot je dejal predsednik vlade je Jeseniška bolnica dotrajana, Golnik je še iz časa Avstro-Ogrske, nobenih novih kapacitet ni bilo že mnogo let in v večini regij je tako. Denar za zdravstvo se je izgubljal v raznih dobaviteljskih mrežah in korupcijah, če bi sešteli vse milijarde, bi lahko imeli modernejši zdravstveni sistem kot Avstrija, je opozoril.

 “Žal ni bilo tako in zamujeno bo treba nadoknadit. Računamo, da se bo v naslednjih treh letih vsaki regiji zagotovilo negovalno bolnišnico, dve infekcijski kliniki – v Ljubljani in Mariboru, novo splošno bolnišnico v gorenjski regiji in številne druge dopolnitvene zdravstvene kapacitete v drugih regijah,” je razložil načrte vlade njen predsednik Janez Janša.

Do konca tega leta bo vlada sprejela načrt za okrevanje, sredstva so že deloma rezervirana. Načrt bo v glavnem temeljil na uporabi sredstev iz evropskega Sklada za okrevanje in odpornost, saj kot pravi predsednik: “Tukaj bo dejansko prišlo do velikanskih premikov, materialne pogoje lahko izboljšamo – glede na to, kar imamo potencialno na voljo, evropska sredstva so namreč deloma v zraku zaradi neumnosti, ki jih počnejo v Bruslju v zadnjih dneh,” je še pripomnil.

Drug problem slovenskega zdravstva je medicinsko osebje, ki je slabo plačano. Tudi na tem področju vlada pripravlja nekatere ukrepe in kot pravi predsednik vlade: “Država je trdno odločena in prvi koraki so narejeni, da se popravijo napake v plačnem sistemu, napake znotraj strukture. Lahko šolamo vsako leto tisoč ljudi, pa bodo odhajali v tujino, če bodo tam več kot trikrat bolje plačani. To realnost je treba priznati in problem rešiti.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine