-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Naša skupna prihodnost temelji na vrednotah, na katerih je bila utemeljena EU

Piše: C. R.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel mlade, ki so v Sloveniji v okviru mednarodne mladinske izmenjave Vizija 20/20+. Sogovorniki so se strinjali, da naša skupna prihodnost temelji na vrednotah, na katerih je bila utemeljena EU, so sporočili iz urada predsednika republike.

Za te vrednote si moramo prizadevati vsak dan znova, so poudarili.

Mladi so se predsedniku uvodoma zahvalili za sprejem, saj je prvi predsednik, ki so ga v okviru programa kdaj koli srečali in spregovorili z njim. Povedali so mu, kako je program izmenjave obogatil njihova življenja in jim omogočil, da kljub nekaterim omejitvam razvijajo svoje izkušnje, krepijo mednarodna znanstva in spoznavajo Evropo. Izrazili so upanje, da se bodo v okviru EU takšni programi še naprej financirali in podpirali, so navedli v predsednikovem uradu.

Predsedniku republike so postavili različna vprašanja in spregovorili o različnih življenjskih izkušnjah. Fares iz Palestine, ki že dve leti živi v Sloveniji, je denimo povedal, da bi se želel po šolanju vključiti v slovensko policijo ali slovensko vojsko, a da pa pri tem naleti na ovire. Na pridobitev državljanstva, ki je pogoj za to vključitev, je treba namreč zelo dolgo čakati.

Predsedniku Pahorju so zaupali tudi svoje strahove in skrbi, s katerimi se soočajo v okoljih, kjer živijo. Izhajajo iz socialno ogroženih okolij, za nekatere med njimi pa je po umiku z ogroženih območij njihov dom postala EU. Pahor je dejal, da se o vseh teh vprašanjih pogovarjajo tudi v okviru razprave o Konferenci o evropski prihodnosti in da je solidarnost steber evropske prihodnosti, ki jo je treba še naprej razvijati.

Borut Pahor (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Šestdeset mladih iz Slovenije, Španije, Madžarske, Portugalske, Slovaške in Velike Britanije je v preteklih dneh skozi najrazličnejše aktivnosti oblikovalo svoje poglede in stališča o prihodnosti Evrope. Nosilec programa Izzovi meje, ustvarjaj priložnosti in živi solidarnost je Slovenska filantropija, ki to mladinsko izmenjavo organizira skupaj z evropsko zvezo European Playwork Association in njihovimi člani.

Zveza E.P.A. si prizadeva za medkulturno razumevanje in soustvarjanje mladinskih politik že od leta 1976. Prav oni so izvedli pilotni projekt in prve zasnove mednarodne mladinske izmenjave, ki jo je Evropska komisija kasneje nadgradila v del programa Erasmus+. Slovenska filantropija se je na pobudo mladih pridružila tej mreži pred tremi leti, vanj pa so vključili tudi begunce, vključene v njihove programe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine