2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Nas čakajo zanimiva soočenja? SLS potrdila dr. Petra Gregorčiča za nosilca liste SLS za volitve v Evropski parlament

Piše: G. B. 

Slovenska ljudska stranka (SLS) je danes najavila nosilca liste za prihajajoče volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale 9. junija 2024. Gre za uveljavljenega raziskovalca in aktivnega državljana dr. Petra Gregorčiča, so sporočili iz stranke. 

“Politična kriza, v kateri se je znašla Slovenija, se odraža v izraziti družbeni polarizaciji in v ukvarjanju samim s seboj. Verjamemo, da je en od razlogov za to tudi dejstvo, da v našem političnem prostoru nikoli ni zares prišlo do generacijskega preloma. Niti na ravni formalnih nosilcev oblasti, še manj na ravni centrov moči. Starejša generacija političnih akterjev vzvodov oblasti nikoli ni zares in v celoti prenesla na mlajšo generacijo. Tega jim seveda ne gre zameriti. Prepričani smo namreč, da izvedba generacijskega preloma ni naloga starejše generacije politikov. To je naša naloga. Naloga mlajše generacije. Mi in samo mi smo tisti, ki si moramo sami poiskati in izboriti svoj prostor pod soncem. Zavedati se moramo, da je uspeh preloma generacij izključno v naših rokah. Mi, mlajša generacija smo sami odgovorni za našo prihodnost in za prihodnost države, v kateri nam je dano živeti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Gregorčič za močno EU

Kot menijo, je čas dozorel in da smo tudi sami dozoreli za to, da lahko to dokončno izvedemo. “Zato si Slovenska ljudska stranka, kot najstarejša politična stranka v Sloveniji, želi v širšem družbenem prostoru iskati sposobne ljudi, ki so se uveljavili kot aktivni državljani in ki so s svojim angažmajem pokazali, da jim je mar za našo državo. Ponuditi jim želimo okolje, znotraj katerega se bodo opogumili vstopiti v aktivno politiko. Oblikovanje liste za volitve v EU parlament, ki bodo prihodnje leto, je prvi v nizu korakov, s katerimi si kot stranka prizadevamo k uspešnemu generacijskemu prehodu. Ker verjamemo, da to Slovenija potrebuje in si tudi zasluži,” so še sporočili.

Nosilec liste za volitve v Evropski parlament dr. Peter Gregorčič se je ob zahvali organom stranke, ki so ga potrdili s plebiscitarno podporo, izpostavil: »Močna Evropska unija (EU) je ključna za naše materialno, kulturno in duhovno blagostanje. K temu moramo dodati svoj delež. Danes, ko je EU na razpotju, moramo tja poslati najboljše. Na naših mejah in v naši bližini imamo dve vojni. Soočamo se z migrantskim valom, ki ob neustreznih politikah lahko ogrozi eno od ključnih pridobitev EU – odprtost mej znotraj Schengenskega območja. Čutimo posledice podnebnih sprememb in energetske krize, pri čemer se lahko zgodi, da bodo zgrešene politike na tem področju ošibile naše gospodarstvo, kmetijstvo in prizadele najranljivejše državljanke in državljane Evrope. Zato je oblikovanje močne liste za Evropski parlament naš prvi prispevek k skupnemu cilju, k močni Sloveniji in močni EU za vse.«

Med prioritetami je Gregorčič, sicer nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija sicer pa univerzitetni profesor, izpostavil skupno varovanje meja pred nezakonitimi migracijami, pa tudi zeleni prehod na način, da se ne odpovemo najboljšemu, kar v Evropi premoremo in znamo.

Predsednik SLS Marko Balažic je poudaril, da SLS ostaja trdna članica družine Evropske ljudske stranke: »Ker smo prva članica ELS iz Slovenije, čutimo moralno zavezo, da jasno izpostavimo pomen močne Slovenije v Evropi.« Obenem je poudaril, da je začarani krog ukvarjanja s samim seboj v slovenski politiki posledica pomanjkanja vizije: »Prvi smo transparentno najavili začetek oblikovanja liste, s katero se lahko poistovetijo vsi. Z jasno zavezo, da potrebujemo močno Slovenijo in močno Evropo. Vsi, ki poznajo dr. Petra Gregorčiča, vedo, da bo obljubljeno tudi izpolnil. In to je točno tisto, kar danes v politiki potrebujemo.«

Svoj nagovor je nosilec liste dr. Gregorčič, 43-letni doktor strojništva in oče štirih otrok, sklenil z vabilom: »Pridružite se nam na poti k močnejši Evropi!«

Se Bogovič poslavlja?

Oblikovanje liste za evropske volitve je očitno tudi napoved samostojnega nastopa SLS. Spomnimo, sedanji evropski poslanec Franc Bogovič je leta 2019 nastopil na skupni listi SDS in SLS, v prejšnjem mandatu pa na skupni listi SLS in NSi. Za zdaj še ni znano, kdo so ostali kandidati na listi SLS, bi pa kandidatura Gregorčiča kot nosilca liste utegnila ponagajati NSi, kjer se še niso odločili, ali bo nosilec liste predsednik stranke Matej Tonin, morda kateri od poslancev NSi v DZ (Jernej Vrtovec ali Janez Cigler Kralj) ali pa sedanja evroposlanka Ljudmila Novak, ki ima še vedno velike ambicije, da bi postala nosilka liste.  Spomnimo: ko je Slovenija leta 2004 prvič sodelovala na evrovolitvah, je največ glasov dobila prav lista NSi s tedanjim nosilcem Lojzetom Peterletom. Po dvajsetih letih pa je položaj bistveno drugačen, saj je tudi Peterle kritičen do prevelikega približevanja NSi že povsem moralno bankrotirani vladajoči stranki Gibanje Svoboda.

Kakorkoli že, čakajo nas zanimiva soočenja…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine