6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Namesto Janše v poslanskih klopeh Janez Moškrič

Namesto predsednika SDS Janeza Janše, ki je bil izvoljen za predsednika vlade, je v poslanske klopi sedel Janez Moškrič. DZ mu je potrdil poslanski mandat, Moškrič pa se je že pridružil poslanskim kolegom.

Moškrič je nekdanji ljubljanski mestni svetnik SDS in nekdanji predsednik četrtne skupnosti Sostro v Ljubljani. Kot piše na spletni strani SDS, je 41-letni Moškrič strokovnjak za obnovo, izdelavo in montažo lesenih konstrukcij za zvonove, dela pa kot samostojni podjetnik.

Moškrič je v prvi izjavi za medije v DZ poudaril, da je hvaležen in ponosen, da “je v Sloveniji zmagal razum”. Kot se je izrazil, ga je v DZ pripeljal “veter spoštovanja in dialoga”, v DZ pa si bo prizadeval te vrednote širiti tudi med ostale državljane in državljanke. V parlamentu mu bodo, kot je prepričan, koristile tudi njegove izkušnje samostojnega podjetnika, saj je “delo zelo pomembna vrlina vsakega posameznika”.

Potem ko mu je DZ potrdil poslanski mandat, se je nadomestni poslanec že pridružil poslanskim kolegom in bo v nadaljevanju seje sodeloval pri glasovanjih.

Poleg glasovanj o zakonskih predlogih bo DZ v nadaljevanju seje odločil tudi o kandidaturi vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča za predsednika DZ. Stranke nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS so predlog vložile v sredo.

Glasovanje o predsedniku DZ je tajno, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina poslanskih glasov. Glede na podporo, izraženo s podpisi pod kandidaturo, Zorčičeva izvolitev ni vprašljiva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine