13.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Namen informacijske pooblaščenke je varovanje pravic državljanov: V čem smo zaradi njene skrbi glede sporočanja podatkov o tistih, ki so izrazili interes za cepljenje, na boljšem?

Piše: Nina Žoher

Poslanstvo informacijskega pooblaščenca naj bi bilo, da dela v korist pravic državljank in državljanov. Očitno pa temu v Sloveniji ni tako, saj je pri nas informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik začasno ustavila in onemogočila posredovanje podatkov o tistih, ki so sami povsem prostovoljno izrazili interes za cepljenje in s tem ponovno potrdila, da ruši in nasprotuje, kjer je le mogoče.

Potem, ko se je veliko državljanov v skrbi za lastno zdravje in s tem tudi zdravje, kot celoto, izrazilo interes za cepljenje, se je marsikdo vprašal, kako to, da poziva s na cepljenje strani zdravstvenega doma še vedno ni?! Nedvomno je na to vprašanje odgovor v oddaji Politično na javni RTV Slovenija podal državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del akcije cepljenja Jelko Kacin. Povedal je namreč, da so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na e-Upravo in teh podatkov na žalost še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Po besedah Kacina je namreč pooblaščenka za informacije javnega značaja tista, ki je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. “To je nemogoča odločitev. Ampak dokler je temu tako, je težko narediti čudeže,” je bil jasen Kacin.

Glede na to, da Slovenija tako kot tudi druge države sveta stremijo k čim hitrejši precepljenosti, je v javnosti upravičeno zavreščalo. Pojavil se je namreč kup državljanov, ki so nad vsem skupaj ogorčeni. Tako so se pojavili komentarji v smislu: “In zaradi te “kaprice” ene gospe, prijavila sem se takoj decembra, še danes nisem bila cepljena… Alergik… Astmatik…”; “Potejto, potato, uporabo teh podatkov ovira informacijski pooblaščenec. Celo iz teksta na MMC je to razvidno. Kot eden od vpisanih zagotavljam, da me zaščita telesa pred virusom zanima ene 1000x bolj kot zaščiti tistih podatkov pred kaj vem kom. Sem jih vpisal prostovoljno in ne rabim nobenih pooblaščencev, da ovirajo moja prostovoljna dejanja.”; “A to pa za US ni nesorazmeren ukrep pooblaščenke. Dajmo jih vprašati danes, verjetno bodo že jutri zadržali odločbo pooblaščenke.”

“V čem sem zaradi njene skrbi na boljšem?”, se sprašuje dr. Turk
Šef vladne službe za zakonodajo dr. Miha Pogačnik je poudaril, da je to zrelo za preiskavo. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je kritično poudaril, da odločitev Prelesnikove po opoziciji in Ustavnega sodišča RS predstavlja dodatno destrukcijo. Dr. Žiga Turk, ki je prav tako med člani Strateškega sveta za digitalizacijo, je poudaril, da mu predvsem ni jasno, pred kom ali čem informacijska pooblaščenka varuje njegove podatke. “V čem sem zaradi njene skrbi na boljšem? Saj to je namen informacijske pooblaščenke, ne? Da zavaruje nemočne državljane.”

 

Prelesnikova prepričana, da je breme odgovornosti za nastalo situacijo v celoti na predstavnikih oblasti
Ker je razkritje Kacina sprožilo val odzivov, se je na to odzvala tudi Prelesnikova. Ta je izjavo Kacina označila kot povsem neprimerno in popolno sprenevedanje ali popolno nepoznavanje problema. “Oboje je zaskrbljujoče,” je prepričana. Izpostavila je, da je problem počasnega cepljenja v državi pomanjkanje zadostne količine cepiva. “Iz javno dostopnih virov izhaja, da je bilo z drugim odmerkom doslej cepljenih le 6 odstotkov državljanov, kar pa seveda z začasno odločbo informacijske pooblaščenke nima prav nobene povezave.” Breme odgovornosti za nastalo situacijo je po prepričanju Prelesniku v celoti na predstavnikih oblasti. “Ob oddaji vloge za sporočanje interesa za cepljenje preko portala eUprava tako državljani niso izvedeli in še danes ne vedo, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval (bo to NIJZ, Ministrstvo za javno upravo ali Ministrstvo za zdravje), še manj za katere namene – je to postavitev v vrstni red, preliminaren izkaz interesa za potrebe ugotovitve obsega nabave cepiva ali kaj drugega,” je še med drugim dodala.

Mojca Prelesnik (Foto: STA)

Kdor se je prostovoljno prijavil na cepljenje in vpisal podatke, se lahko sedaj obriše pod nosom. Prelesnikova je namreč 15. marca letos z “začasno” odločbo, ki še kar traja, preprečila uporabo podatkov iz prijav interesa za cepljenje. “Škodi, kjer le more. Najprej je preprečevala izdelavo obvezne aplikacije za sledenje okužbam (če bi jo imeli, večine omejitev ne bi rabili), sedaj pa tole,” je glede dogajanja kritično poudaril premier Janez Janša. Glede na to, da zdravje neizpodbitno predstavlja najpomembnejšo človekovo dobrino, čemur pritrjuje tudi Ustava RS, ki predvideva izjeme, ko gre za zaščito javnega zdravja, se človek vpraša, kako je mogoče, da se nekaj takega dogaja?! Vsako življenje, ki se obvaruje pred morebitno smrtjo na račun okužbe je namreč neprecenljive vrednosti!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine