Piše: L. B.
Včeraj smo praznovali dan slovenske hrane, ko se moramo zavedati pomena lokalnega porekla hrane za družbo kot celoto. Že enajsto leto zapored se je izvajal Tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga deležni predvsem otroci v vzgojno-varstvenih ustanovah in šolah. Minister dr. Jože Podgoršek se je včeraj srečal z vodstvom Osnovne šole Šmarje – Sap, nato pa z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem podpisal poziv za več hrane lokalnega porekla tudi v domovih za starejše.
Dan slovenske hrane je za slovensko kmetijstvo izjemnega pomena, saj na ta dan našim kmetom in zadrugam, ključnim gradnikom kratkih dobavnih verig in samooskrbe, izkazujemo posebno pozornost in zahvalo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na dan slovenske hrane še posebej aktivno spodbuja javnost, da razmisli o svojih prehranskih in nakupnih navadah in jo poziva k čim pogostejšemu vključevanju lokalno pridelane in predelane hrane v dnevne obroke. Z izbiro slovenske hrane se ohranja poseljenost, obdelanost in urejenost podeželja, vzdržuje delovna mesta, varuje okolje in zagotavlja večjo prehransko varnost v državi. O tem se učijo tudi otroci v okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Kruh, maslo, med, mleko in jabolko oziroma drugo sadje – vse slovenskega porekla – so sinonim za projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
Minister Podgoršek se je letos srečal z vodstvom Osnovne šole Šmarje – Sap, ki mu je predstavilo aktivnosti in izkušnje na področju naročanja hrane iz lokalnega okolja, minister pa je posebno pozornost namenil pomenu samooskrbe, ki jo lahko uresničujemo z vsakodnevno podporo slovenski hrani.
Zatem pa je skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem v Domu starejših občanov Šiška v Ljubljani podpisal poziv, ki spodbuja javne zavode na področju institucionalnega varstva starejših, da pri javnem naročanju živil nabavljajo pretežno živila pridelana in predelana v Republiki Sloveniji. »S podpisom motivacijskega pisma vse domove za starejše po Sloveniji z ministrom Ciglerjem Kraljem nagovarjava, naj dan slovenske hrane ne bo samo na tretji petek v novembru, ampak vsak dan,« je pozval minister Podgoršek. Minister Cigler Kralj je po podpisu poziva dejal, da lahko le skupaj pomagamo našim pridelovalcem in jim dajemo ustrezno dostojanstvo in veljavo. »S svojim zgledom bodimo tisti, ki motiviramo vse državljanke in državljane,« je zaključil minister.