15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Naftni derivati od jutri spet dražji, liter bencina dražji za tri cente

Piše: C. R. 

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se bodo opolnoči spremenile. Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za tri cente in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,412 evra za liter, dizelsko gorivo pa bo dražje za 0,6 centa in bo stalo 1,432 evra za liter. Kurilno olje se bo podražilo za en cent na 1,020 evra za liter.

Nove cene bodo veljale do vključno 19. junija, so danes sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen 95-oktanskega bencina in potrošnikov ne bi oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo po ocenah ministrstva za liter tega bencina treba odšteti okoli 1,461 evra. Potrošnik tako pri 50-litrskem rezervoarju privarčuje 2,45 evra. Pri dizelskem gorivu bi bilo ob neregulaciji in neoprostitvi prispevka treba za liter treba odšteti okoli 1,483 evra, potrošnik pa pri 50 litrih tako prihrani 2,55 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,020 evra na liter. Če ne bi regulirali teh cen in bi upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, bi bilo treba za liter odšteti okoli 1,118 evra. Potrošnik pri nakupu 1000 litrov privarčuje 98 evrov, so izračunali na ministrstvu.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo še naprej izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine