9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Nadzor razkril številne nepravilnosti: NPU si v nasprotju z zakonodajo pripravlja interne akte po svoji meri!

Poročilo ministrstva za notranje zadeve o nadzoru nad Nacionalnim preiskovalnim uradom, ki ga je odredila nekdanja ministrica Vesna Györkös Žnidar, razkriva številne nepravilnosti. Med drugim se je decembra 2018 razkrilo, kako si NPU v nasprotju z zakonodajo pripravlja interne akte po svoji meri, ne sodeluje z ostalimi enotami policije NPU in jim v nasprotju s pristojnostmi naroča policijskim enotam, naj zbirajo obvestila. Policija je tako dobila številna priporočila za ureditev stanja v NPU, ki ga je takrat vodil direktor Darko Majhenič.

Levičarji, ki v celoti obvladujejo Nacionalni preiskovalni urad, so tudi po številnih indicih, ki kažejo na politično motiviranost torkovih dogodkov vztrajno zatrjevali, kako je tam vse v redu. Zdaj pa smo v uredništvu pridobili poročilo o rednem nadzoru nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil v NPU iz decembra 2018, ki je razkril številne nepravilnosti.

NPU si v nasprotju z zakonodajo pripravlja interne akte po svoji meri

Kot izhaja iz poročila, uradniki NPU ne poznajo prava, saj med drugim pripravljajo interne akte, ki so v nasprotju z Zakonom o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol). V skladu ZODPol bi morali naloge Generalne policijske uprave izvajati notranje organizacijske enote, ki so za svoje delo in stanje odgovorne generalnemu direktorju policije. Direktor uprave kriminalistične policije bi moral tako generalnemu direktorju policije odgovarjati tudi za stanje na NPU.

A na NPU so si v nasprotju z navedeno zakonodajo omislili kar akt o notranji organizaciji po svoji meri, ki predpisuje, da je direktor NPU direktno odgovoren generalnemu direktorju policije za opravljanje strokovnih nalog, za opravljanje splošnih pa direktorju uprave kriminalistične policije. Navedeno pomeni, da notranji akt direktorju uprave kriminalistične policije odvzema del zakonsko določene pristojnosti in jo neposredno prenaša na direktorja NPU.

Več TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine