21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Nadškofijska Karitas Maribor v okviru programa Donirana hrana dnevno zbere in razdeli 850 kilogramov hrane

Piše: C. R. / STA

Nadškofijska Karitas Maribor je v okviru programa Donirana hrana lani dnevno zbrala in razdelila okoli 850 kilogramov hrane. Pomoč je tako vsaj enkrat tedensko prejelo okoli 630 oseb. “Večinoma gre za prejemnike socialne pomoči, osebe z nizkimi pokojninami ali nizkimi dohodki,” je na novinarski konferenci povedal predsednik Branko Maček.

Po besedah predsednika Nadškofijske Karitas Maribor Mačka v projektu Donirana hrana, ki se mu je Karitas pridružila leta 2016, v Mariboru sodeluje več kot 30 trgovskih centrov in dve pekarni. Pri njih prostovoljci Karitas vsak delovni dan prevzamejo za okoli 850 kilogramov izdelkov in živil, ki niso bili prodani in so še vedno varni za uživanje, ter jih po vnaprej znanem razporedu razdelijo družinam in posameznikov.

Na ta način pomoč dnevno pride do okoli 35 družin oz. od 60 do 107 oseb. Če temu prištejejo še donirano hrano, ki jo zberejo mreža župnijskih Karitas in druge socialne ustanove v Mariboru in okolici, dnevno z donirano hrano oskrbijo do 230 oseb, je povedal Maček.

Skupaj so lani po njegovih besedah v okviru programa, ki ga izvajajo skupaj z Mestno občino Maribor in tremi mariborskimi Lions klubi, zbrali za več kot 733.000 evrov hrane, stroški (elektrika, gorivo in podobno) pa so znašali nekaj več kot 80.000 evrov.

Še posebej so po besedah Mačka ponosni, da so uspeli v program vključiti prostovoljce, ki “programu dajejo veliko humanitarno noto in družbeno angažiranost”. Lani je pri prevzemu in razdeljevanju hrane sodelovalo 42 prostovoljcev, ki so opravili več kot 9000 delovnih ur, od tega 5000 v večernem, ostale pa v jutranjem času.

Sicer pa je Nadškofijska Karitas Maribor v prvih štirih mesecih letošnjega leta v svoji pisarni na Strossmayerjevi z različno pomočjo pomagala že več kot 3500 ljudem. Do začetka junija poteka tudi akcija zbiranja šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin.

Pomoči potrebnih je po besedah Mačka veliko. Mnogo je takih, ki pomoč potrebujejo redno, veliko je tudi novih, pa tudi takih, ki se po pomoč vračajo po določenem času. Veliko jih potrebuje materialno pomoč, nekateri pa tudi pomoč v obliki pogovora, napotka ali nasveta.

Predstavnica Mestne občine Maribor Lilijana Zorko je na novinarski konferenci izpostavila dobro in zgledno sodelovanje med nadškofijsko Karitas in mestno občino. Posebej je pohvalila izvajanje projekta Donirana hrana. “Številke povedo vse same po sebi in ni ga, ki bi rekel, ustavimo ta projekt,” je dejala.

S projektom Donirana hrana so sicer pred 10 leti začeli v Zvezi Lions klubov Slovenije in je trenutno njihov največji projekt. Poteka že v več kot 50 krajih v Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine