9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Nada Brinovšek: Zakaj država še vedno ne vodi evidence, koliko zdravnikov odide v tujino?

Ali se je Ministrstvo za zdravje glede na pomanjkanje mladih zdravnikov in zdravnikov na sploh vendarle odločilo za zbiranje oziroma evidentiranje podatkov o tem, koliko zdravnikov letno odide na delo v tujino?

 

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z množičnimi odhodi mladih zdravnikov iz Slovenije.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

V javnosti se pojavljajo podatki o vse večjem oziroma množičnem odhodu mladih zdravnikov iz Slovenije, ki so nedvomno posledica neurejenih razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Nedvomno med vzroke za odhod mladih zdravnikov v tujino sodita slabo pripravljena in po skrajšanem postopku v letu 2018 sprejeta sprememba zakona o pacientovih pravicah in zakon o zdravniški službi.

Na moje poslansko vprašanje glede odhodov mladih zdravnikov v tujino je bivša ministrica za zdravje v letu 2016 odgovorila, da niti Ministrstvo za zdravje niti Zdravniška zbornica Slovenije podatkov o številu zdravnikov, ki so odšli v tujino, ne zbirata, niti ga ne zbira kateri koli drug organ. Bivša ministrica je bila še mnenja, da so bile moje navedbe o množičnem odhodu zdravnikov v tujino pavšalne.

Glede na vse večji problem in hudo pomanjkanje naših zdravnikov in na drugi strani »ad hoc« uvozom zdravnikov iz tretjih držav vas sprašujem:

1. Ali se je Ministrstvo za zdravje glede na pomanjkanje mladih zdravnikov in zdravnikov na sploh vendarle odločilo za zbiranje oziroma evidentiranje podatkov o tem, koliko zdravnikov letno odide na delo v tujino?
2. Ali ministrstvo razpolaga s podatkom, koliko zdravnikov je v letih 2016, 2017 in 2018 odšlo v tujino?
3. Koliko stane državo študij medicine za enega študenta?

Zadnje novice

Sorodne vsebine