14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Nada Brinovšek: Posledica daljših bolniških odsotnosti so tudi dolge čakalne vrste

Število izgubljenih dni zaradi bolniške odsotnosti se v Sloveniji v zadnjih letih zaskrbljujoče povečuje.

Poslanka Nada Brinovšek je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z bolniškimi odsotnostmi.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

Število izgubljenih dni zaradi bolniške odsotnosti se v Sloveniji v zadnjih letih zaskrbljujoče povečuje. Evropsko povprečje presegamo kar za četrtino, kar predstavlja veliko finančno breme tako za javno zdravstveno blagajno kakor tudi za delodajalce.

Največji delež bolniške odsotnosti je v nekaterih delih javnega sektorja, kot so zdravstvo, šolstvo, vojska in policija, ter v nekaterih industrijskih in drugih panogah, med katerimi so kmetijstvo, ribištvo, rudarstvo, gostinstvo in turizem, trgovina na drobno in gradbeništvo.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v lanskem letu za bolniške odsotnosti izplačal 348 milijonov evrov, kar je 10,5 %več kot leto pred tem. Prav tako pa se povečuje tudi odhodek v breme delodajalcev, ki plačujejo bolniško odsotnost do 30 delovnih dni. Podatki kažejo, da so boleznine do 30 delovnih dni v letu 2018 delodajalce bremenile v višini 350 milijonov evrov. 

Ministrstvo za zdravje bi morali navedeni podatki zaskrbeti, saj so posledica daljših bolniških odsotnosti nedvomno tudi dolge čakalne vrste, ki jih ministrstvo neuspešno rešuje s pilotnimi projekti in svojimi politikami.

Zanima me:
1. Kolikšno je skupno število dni bolniških odsotnosti nad 30 delovnih dni za leta 2014, 2018 in 2019?
2. Kolikšna je višina finančnih sredstev, ki so bila s strani ZZZS izplačana zaradi nadomestila za bolniško odsotnost na 30 delovnih za leta 2014, 2018 in 2019?

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine