11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Nada Brinovšek: Je predstavnik Ministrstva za zdravje zavajal na nujni seji odbora za zdravstvo?

Kako lahko predstavnik Ministrstva za zdravje poda izjavo, da se koncesije podeljujejo ob ugotovljeni potrebi po izvajanju zdravstvene dejavnosti, ko sploh ni pripravljene in sprejete javne zdravstvene mreže za primarno dejavnost?

 

Poslanka Nada Brinovšek je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s podeljevanjem koncesij.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

Na 14. nujni seji Odbora za zdravstvo 3. 9. 2019 je državni sekretar na ministrstvu za zdravje v zvezi z Zahtevo Upravnega sodišča RS za presojo ustavnosti četrtega odstavka 41. čl. Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstveni dejavnosti podal mnenje Vlade RS glede te zahteve.

Med drugim je povedal: »Glede na to, da je bilo v preteklosti podeljevanje koncesij nesistematično in nenadzorovano, prav tako pa ni potekalo na transparenten način, vlada ocenjuje, da je bilo v obstoječe koncesije treba poseči.«.

Glede na to me zanima :
1. Ali vlada razpolaga s podatki in dokazi, koliko koncesij je bilo v preteklosti podeljenih nesistematično in nenadzorovano, prav tako pa ni potekalo na transparenten način?
2. Če vlada s temi podatki razpolaga, prosim za točen seznam vseh koncesij, ki so bile podeljene nesistematično in nenadzorovano.

Državni sekretar je še povedal: »Po veljavni zakonodaji se koncesije podeljujejo ob ugotovljeni potrebi po izvajanju zdravstvene dejavnosti in ne na podlagi izkazanega interesa posameznika, kadar javni zdravstveni zavodi, ki so bili ustanovljeni z javnimi sredstvi za izvajanje javne zdravstvene službe, ne morejo zagotoviti izvajanja javne zdravstvene službe v potrebnem obsegu.«

Glede na to me še zanima:
3. Koliko koncesij je bilo podeljenih na podlagi ugotovljenih potreb po izvajanju zdravstvene dejavnosti na podlagi izkazanega interesa posameznika in ne na podlagi potrebe po izvajanju zdravstvene dejavnosti?
4. Kako lahko vlada poda takšno mnenje, ko pa vendarle še vedno nima pripravljene in sprejete javne zdravstvene mreže za primarno dejavnost?

Zadnje novice

Sorodne vsebine