22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Nada Brinovšek: Bodo predvidena sredstva za skrajševanje čakalnih dob porabljena smotrno?

Kako poteka projekt vzpostavitve enotne platforme informacijskih sistemov v procesu čakalnih vrst in kako bo to prispevalo k dejanskemu skrajšanju čakalnih dob?

 

Poslanka Nada Brinovšek je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ukrepi za skrajševanje čakalnih dob.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Na junijski seji državnega zbora ste na poslansko vprašanje glede podatkov o čakalnih dobah ter napakah, ki so se zgodile pri poročanju o čakalnih dobah, odgovorili naslednje: »Pravzaprav je to ključna prioriteta te sestave ministrstva za zdravje – projekt skrajševanja čakalnih dob« in »skozi analizo smo definirali tudi pet ključnih področij, kjer so najdaljše nedopustne čakalne dobe, to so ortopedija, dermatologija, nevrologija, kardiologija in revmatologija. Vsi ukrepi, ki jih sedaj pripravljamo, so usmerjeni v teh pet področij. Potem smo začeli z delom tako imenovanega pilotnega projekta za odpravo čakalnih vrst po našem mnenju na enem od najbolj občutljivih, to je ortopedija, na osnovi katerega sedaj pripravljamo celovit nacionalni projekt za sistemsko reševanje čakalnih dob« ter »dobe so predolge in tukaj moramo narediti korak naprej.«

Z rebalansom proračuna je bilo za projekt zmanjševanja čakalnih dob za leto 2019 namenjenih 10 milijonov evrov. Ob tem se zastavlja vprašanje nadzora porabe teh sredstev z namenom dejanskega skrajševanja čakalnih dob.

Zaradi zgoraj navedenega me zanima naslednje:
1. Kakšne ukrepe načrtuje Ministrstvo za zdravje, da bi se čakalne dobe na najbolj občutljivih področjih dejansko zmanjšale?
2. Kakšna je časovnica za realizacijo teh ukrepov?
3. Kako poteka projekt vzpostavitve enotne platforme informacijskih sistemov v procesu čakalnih vrst in kako bo to prispevalo k dejanskemu skrajšanju čakalnih dob?
4. Ali razmišljate o skrajševanju čakalnih dob tudi z vključevanjem koncesionarjev in zasebnikov?

Zadnje novice

Sorodne vsebine