22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Načrti za gradnjo NEK 2 po Šarčevem odstopu padli v vodo: Črnčec moral likvidirati zavod!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Marjan Šarec je kot predsednik vlade puško v koruzo vrgel lani, mož iz njegove sence Damir Črnčec pa kot ustanovitelj zavoda Inštitut za globalno upravljanje (IGLU) zadnji dan letošnjega marca, razkriva Ajpes. Inštitut je poslal v likvidacijo zadnji dan letošnjega marca, za likvidacijsko upraviteljico pa je imenoval direktorico zavoda Zvonko Truden, ki jo je portal 24ur.com označil kot: “javnosti pretežno neznana računovodkinja, je hkrati tudi zastopnica slovenske podružnice multinacionalke Westinghouse, sicer graditeljice in največje dobaviteljice jedrske elektrarne v Krškem.”

V času vlade Marjana Šarca, ko je ta brutalno kadrovala in so njegovi možje prevzemali ključne gospodarske družbe v državni lasti, smo odkrili tudi Inštitut za globalno upravljanje, ki ga je ustanovila Vida Žurga, nato pa ga je prevzel nekdanji sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, za direktorico pa čisto po “naključju” nastavil Zvonko Truden, direktorico poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke Westinghouse v Sloveniji.

Ta multinacionalka pa je največji dobavitelj nuklearke v Krškem (NEK) in je bila predvidena za gradnjo NEK 2. Govorilo se je o bogatih provizijah od posla, ocenjenega na več milijard evrov – po nekaterih ocenah celo deset milijard. Po padcu Šarčeve vlade pa so očitno padli tudi upi o zaslužkih. Črnčec je namreč zavod IGLU konec marca poslal v likvidacijo.

Trudnova je objavila tudi poziv upnikom, ki morajo terjatve prijaviti v tridesetih dneh.

Poslovne evidence sicer kažejo, da je Črnčecev zavod bolj mizerno posloval.

Erar pa razkrije, da so prihodke ustvarili s šolo za velnes.

Pred Črnčecem je bila ustanoviteljica zavoda Vida Žurga, ki je v času vlade Marjana Šarca postala članica uprave Telekoma za Finance.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine