4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš: V preteklosti nismo bili verodostojen partner. Ne le do zaveznikov, ampak tudi do lastnih državljanov.

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

V oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino je o aktualnih razmerah v Slovenski vojski (SV) spregovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Pogovarjala sta se o tragično preminulem pripadniku SV, investicijah in o tem, kaj bo vojska počela v prihodnosti.

Robert Glavaš je najprej spregovoril o tragičnem dogodku, ki je pretresel slovensko javnost. Po njegovih besedah je vojak zjutraj ob 8.45 začutil bolečine nakar so mu zaposleni v vojašnici v Mariboru takoj pomagali. Onesvestil se je in prišlo je do srčnega zastoja. Nato so pričeli z reanimacijo srca, prišlo je tudi zdravstveno osebje iz ZD Maribor, a po eni uri je pripadnik Slovenske vojske žal preminil.

Slovenija je imela najštevilčnejši kontingent svojih sil na Kosovem. To se bo v letošnjem letu spremenilo, saj v SV načrtujejo zmanjšanje števila vojakov in premestitev na druge lokacije po Balkanu. Tako bodo povečali število vojakov predvsem v Bosni in Hercegovini. Nastanjeni bodo v Banjaluki, kjer bodo sodelovali v vojaški misiji Althea. Vojaško prisotnost slovenskih vojakov na Kosovu in na območju Balkana so pohvalili tudi višji tuji generali KFOR-ja, sta povedala tako Glavaš kot obrambni minister Matej Tonin.

“Bili smo tam, kjer nas je narod potreboval”
Na vprašanje voditelja oddaje Luke Svetine o investicijah v slovensko vojsko in začasnem zadržanju zakona o investicijah v SV, je Glavaš spomnil ne besede nekdanjega načelnika GSV Alana Gederja, da bo brez vlaganj v varnostno-obrambni sistem, prišlo do kolapsa. Sedanji načelnik GSV Glavaš opozarja, da še nismo tam, ko bi se ukinila vojska. Opozarja pa, da zaradi večletnih zamud, nismo verodostojni partner le v zavezništvu, “ampak tudi do državljanov.”

Slovenska vojska po zakonu o obrambi in Ustavi RS predstavlja varnostno odgovornost do celotne države. Investicije v Slovensko vojsko so zelo pomembne. “V Zadnjih 15 letih se investicije niso dogajale. Lahko je to tudi povod, da ni bilo novega kadra,” pove Glavaš. V nadaljevanju pove, da so v preteklosti tudi v sami organizaciji SV naredili nekaj napak, a se je to z novo sprejetim dopolnilom v Zakonu o obrambi, da se omogoči vojaška kariera vojakom tudi po 45. letu starosti, bistveno spremenilo. Dopolnilo zakona vpliva na motiviranost novih mlajših kadrov za vstop v SV.

Vpad vojakov v zadnjih 12 letih opisuje tudi kot borbo za delovno silo na trgu. Tudi SV predstavlja le enega izmed tisočih ponudnikov, ki ponujajo zaposlitev. Prav tako je vojska pogostokrat dobila oceno negativno ob koncu leta. To bi se naj spremenilo v bližnji prihodnosti. Glavaš nam je zaupal, da si prizadevajo nove kandidate čim prej umestiti v enote in poslati na usposabljanje v Vipavo. Po dolgem času pa je prišlo v SV vsaj med 15 do 20 pripadnikov na letni ravni več, kot jih je odšlo.

Foto: Nova24TV

Ob koncu oddaje sta se oba sodelujoča dotaknila situacije ob najhujši zdravstveni situaciji po španski gripi v 20. stoletju. Glavaš je omenil, da so v lanskem letu opravili okrog 80 vaj. Osrednja vaja je bila vaja Preskok. V letošnjem letu imajo v načrtu 78 vaj, od tega 30 doma in 48 v tujini. “Enormno. Spomnite se našega letala, ki je letalo na vse konce. Pripeljali smo veliko nujne medicinske opreme in tudi slovenskih državljanov, ki so se nahajali v tujini. V lanskem letu smo postavili covid cono za bolnike na UKC Ljubljana,” spomni Glavaš. Sedaj pa vojaška enote zdravstvenih delavcev SV pomaga pri cepljenju v Zdravstvenem domu Ljubljana. “Bili smo tam, kjer nas je narod potreboval,” je o pomoči SV povedal načelnik GSV generalmajor Robert Glavaš. Teh dejstev vam nasprotniki SV, opozicijske leve stranke Levica, SD, LMŠ in SAB s pomočjo večinskega slovenskega medijskega aparata, zamolčijo. Vprašajte se, zakaj?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine