28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Na zahtevo SDS in NSi odbor DZ danes o zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami

Kolegij predsednika DZ bo danes obravnaval zahtevo SDS in NSi za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Seja naj bi bila v torek ob 10. uri. Predlog priporočila vladi bo danes na nujni seji obravnaval tudi odbor DZ za zdravstvo.

Z enim od predlaganih sklepov se v SDS in NSi zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov. Po predlogu naj vlada poskuša doseči, da otroški kardiologi, ki so napovedali odhod iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj urgentne posege. Poleg tega naj se dogovori s priznano kliniko v eni od sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino, je v ponedeljek dejala poslanka SDS Jelka Godec.

Vlada se ne odziva na dogajanje v otroški kardiologiji niti po tistem, ko so svoj odhod nedavno napovedali trije otroški kardiologi, je opozorila. Po njenih besedah je ustanovila le Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Vendar se v SDS in NSi sprašujejo, kako bo inštitut sploh deloval, če pa v Sloveniji ni ostalo več otroških kardiologov.

V UKC Ljubljana so sicer začeli intenzivno iskati rešitve. Tako so v četrtek podpisali pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti s Hrvaške, dva sta tudi kardiologa, je po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved pa je pretekli teden zagotovila, da je ustanavljanje inštituta tako daleč, da bo zagotovo začel delovati najpozneje do 1. julija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine