24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Na vrhu barometra priljubljenosti se je znašel Anže Logar, Levica pa je prehitela SD

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

V februarski anketi, ki jo je izvedla Mediana, je na vrhu barometra priljubljenosti Anže Logar, ki je prehitel Natašo Pirc Musar. Trend padanja podpore vladi in stranki Gibanje Svoboda pa naj bi se ustavil, kljub vedno večjemu nezadovoljstvu volivcev. Zanimivo pa je, da so Levici, ki je prekršila eno svojih glavnih predvolilnih obljub, namerili največjo rast podpore, ki naj bi prehitela celo SD.

Na Delovem barometru priljubljenosti politikov se je na vrhu znašel Anže Logar, ki ga januarja ni bilo na lestvici, februarja pa naj bi ga anketiranci ocenili s 3,31. Na drugem mestu je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan kljub katastrofalnem stanju v zdravstvu. V preteklosti so podobno privzdigovali Ljudmilo Novak. S tem poskušajo vplivati na dogajanje na desni. Ustavljati Janeza Janšo pa je nenadno pojavitev Logarja na Medianini lestvic popularnosti komentiral Peter Jančič in dodal, da velike in nenadne spremembe kažejo, da so ta merjenja način oblikovanja javnega mnenja in ne resna meritev. Ugled v javnosti se ne spreminja tako hitro. Prejšnji mesec je namreč bila na vrhu Nataša Pirc Musar, za njo pa Tatjana Bobnar in Robert Golob. Zdaj je nenadoma na vrhu “novinec” na lestvici Logar, drugi Loredan in šele tretja Pirc Musar. Več tukaj.

Se je trend padanja podpore vladi zares zaustavil?
Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, je največ sodelujočih, in sicer 27,6 odstotka, še vedno odgovorilo, da Gibanje Svoboda, kar je 1,5 odstotne točke manj kot januarja. Druga z 19,8 odstotka ostaja SDS, ki pa bi jo tokrat izbralo za 1,8 odstotne točke manj anketiranih. Prav tako naj bi se delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot negativno ali zelo negativno, glede na prejšnji mesec znižal, in sicer s 34,1 odstotka na 31,4 odstotka, poroča Delo. Tudi tu je verodostojnost meritev vprašljiva, saj so volivci vedno bolj nezadovoljni. Upokojenci so bili pri pokojninah opeharjeni, saj bi do uskladitve pokojnin že moralo priti, pa je Golobova vlada še ni izvedla, zdaj pa jim obljubljajo neko uskladitev, ki pa ne bo pokrila niti inflacije, je nedavno komentiral Branko Grims. Imamo tudi najdražjo elektriko, Robert Golob pa je z razveljavitvijo zakona o dohodnini vsem Slovencem zmanjšal plače. Po vsem tem naj bi se trend padanja podpore vladi zaustavil?

Protest upokojencev (Foto: STA)

Največji skok Levici, ki je prekršila svojo glavno predvolilno obljubo
Podpora se je dvignila Levici, ki je s 6,2-odstotno podporo (januarja 4,6) tokrat pristala na tretjem mestu. Na četrtem mestu je NSi, ki se ji je podpora nekoliko povišala na 5,8 odstotka (januarja 5,5). SD na petem mestu je v primerjavi z januarjem izgubila 1,7 odstotne točke in tako zabeležila 5,4-odstotno podporo. Koalicijske stranke imajo po navedbah Dela tako skupaj 39,2 odstotka (januarja 40,8), opozicijske pa 25,6 odstotka (januarja 27,2) podpore. Po sklepanju Dela, za katero je Mediana opravila “meritev javnega mnenja”, se je goljufanje torej najbolje splačalo Levici Luke Mesca.

Luka Mesec (Foto: RW Vlade RS)

“Naš plan je gradnja 30 tisoč javnih najemnih stanovanj iz mešanih virov: nekaj iz davkov, nekaj iz proračuna, nekaj z državno obveznico za slovenske varčevalce na bankah,” so bile besede Luke Mesca na predvolilnem soočenju 12. aprila 2022. Nekaj mesecev kasneje je zanikal “gradnjo” stanovanj, češ da so rekli, da bodo “zagotovili” 20 tisoč stanovanj, danes pa poslušamo le o 3 tisoč stanovanjih. Glede na vse “domnevne” analize, na podlagi katerih je Levica obljubljala gradnjo stanovanj, je jasno, da je šlo za čisto manipulacijo in namerno zavajanje volilnega telesa. Gradbeniki pa pravijo, da je tudi teh 3 tisoč zavajanje, saj je v situacijah, v katerih smo, to nemogoče izvesti.

Res pa je, da zadnje odločitve vlade kažejo na to, da je Levica očitno prevzela krmilo. Od politike pošiljanja orožja Ukrajini, ki se brani pred rusko agresijo, do ukinjanja Muzeja slovenske osamosvojitve. Tudi sami so to komentirali in dejali, da o njih kroži, da iz ozadja diktirajo celotno programsko politiko te vlade. Na kar je komentator Mitja Iršič zapisal, da je to resnica, ki zveni grozljivo, a da ima možnost, da nas pahne 20 let nazaj v razvoju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine