14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Na vrhovnem sodišču bodo kljub nestrinjanju z argumenti ESČP njegovo odločitev upoštevali

Vrhovno sodišče se ne strinja z argumenti Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v zadevi Pro Plus, a to ne pomeni, da “odločitev ESČP ne bo tam, kjer je to potrebno, upoštevana”. Tako na vrhovnem sodišču odgovarjajo na kritike pravnih strokovnjakov, ki jim očitajo samovoljno ravnanje.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, so se za podajo javnega mnenja o sodbi ESČP odločili zaradi neprepričljive argumentacije v konkretni zadevi. “Ob natančnem branju je sporočilo vrhovnega sodišča popolnoma razumljivo: vrhovno sodišče se ne strinja z argumenti ESČP v konkretni zadevi, kar pa ne pomeni, da odločitev ESČP ne bo tam, kjer je to potrebno, upoštevana. Glede na evropski pravni red, drugačna razlaga niti ni možna,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so dodali, je opredeljevanje do odločitev sodišč stvar demokracije v družbi in so odločitve vseh sodišč, vključno z odločitvami vrhovnega sodišča, lahko podvržene različnim odzivom. Zato menijo, da je v primeru nestrinjanja z argumenti odločb drugih sodišč odziv najvišjega sodišča v državi potreben in pričakovan.

Skupina pravnih strokovnjakov, profesorjev ter bivših evropskih in ustavnih sodnikov je namreč v današnjem javnem pismu kritizirala stališče vrhovnega sodišča do razsodbe ESČP. To je v torek razsodilo v več let starem sporu med podjetjem Pro Plus in Slovenijo oz. Agencijo za varstvo konkurence (AVK). Zaradi kršitve pravice do poštenega sojenja mora država podjetju plačati 52.500 evrov odškodnine in pokriti za 10.000 evrov stroškov.

Vrhovno sodišče pa je sporočilo, da jih ESČP z argumentacijo ni prepričalo. “Po mnenju vrhovnega sodišča ESČP ni v zadostni meri upoštevalo posebne določbe zakona o preprečevanju omejevanja konkurence,” so povedali na sodišču. To je razburilo pravne strokovnjake, ki vrhovnemu sodišču očitajo samovoljno ravnanje, ki nasprotuje temeljnim vrednotam evropskega ustavnega prostora in slovenski ustavi.

“Spodaj podpisani pravni strokovnjaki, univerzitetni profesorji prava, nekdanji ustavni sodniki, sodnik ESČP in generalna pravobranilka na SEU ugotavljamo, da vrhovno sodišče za omenjeno stališče ni predstavilo nikakršne prepričljive argumentacije, ki bi bila utemeljena bodisi v slovenskem ustavnem pravu, pravu EU ali pravu Sveta Evrope. Nasprotno, sodba ESČP je pravno razumljiva, doktrinarno pričakovana in usklajena z dosedanjo prakso ESČP o pravici do poštenega sojenja,” so zapisali v javnem pismu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine